Napoleonka.doc

(77 KB) Pobierz
Napoleonka

Napoleonka

Składniki na ciasto:

·         2 szklanki mąki

·         1 margaryna/masło (250 g)

·         1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

Składniki na masę:

·         3 szklanki mleka

·         3/4 szklanki cukru

·         1 cukier waniliowy

·         4 jaja

·         4 łyżki mąki pszennej

·         5 łyżek mąki ziemniaczanej

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 - 200 stopni przez około 20 - 25 minut.

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.

Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i maką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy, gotujemy i otrzymujemy bardzo gęsty budyń, który gorący wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.

Smacznego :)

napoleonka

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin