Cleanse+Diet.pdf

(1117 KB) Pobierz
ą
ą
Dlaczego warto?
Oczyszczająca dieta warzywno-owocowa
została opracowana przez dr. Ewę Dąbrowską na
podstawie wieloletnich badań naukowych
oraz przetestowana na wielu pacjentach z poważnymi
schorzeniami, dając niewiarygodne wyniki i niezbite
kliniczne dowody skuteczności.
Dobroczynny wpływ stosowania tego rodzaju diety
oczyszczającej, można odczuć na każdym etapie życia
oraz stosować
dozwolone warzywa korzeniowe:
ją jako metodę służącą zachowaniu
zdrowia i odmłodzeniu organizmu.
chrzan,
marchew, seler, pietruszka,
burak, rzodkiew, rzepa;
Jest to jedyna dieta o udowodnionym działaniu,
• liściaste: sałata, seler naciowy,
wpływająca na komórki naszego ciała na poziomie
zielona pietruszka, jarmuż,
genowym, przywracając właściwe funkcjonowanie
rzeżucha, koper,
wszystkich narządów.
zioła;
• cebulowe: cebula, por, czosnek;
Codzienny pośpiech, błędy żywieniowe,
pomidor;
• psiankowate: papryka,
toksyny
środowiskowe i negatywny wpływ stresu i cywilizacji
• kapustne: kapusta biała,
sprawiają, że stosowanie diet oczyszczających w celu
czerwona, włoska, pekińska,
przywrócenia równowagi w organizmie staje się
kalafior, kalarepka;
koniecznością.
• dyniowate: dynia, kabaczek,
Oczyszczająca dieta warzywno-owocowa jest
cukinia, ogórki;
wyjątkowa
i
owoce: jabłka, grejpruty, cytryny.
jedyna o tak dogłębnym działaniu.
Zasady diety
ą
Najważniejsza zasada:
nie dostarczamy organizmowi więcej
niż 800 kcl dziennie. Potrawy
możemy sporządzać jedynie z
dozwolonych warzyw i owoców
bez użycia tłuszczu, minimalizując
sól, przyprawiając ziołami.
• dozwolone warzywa korzeniowe:
marchew, seler, pietruszka, chrzan,
burak, rzodkiew, rzepa;
• liściaste: sałata, seler naciowy,
zielona pietruszka, jarmuż,
rzeżucha, koper, zioła;
• cebulowe: cebula, por, czosnek;
• psiankowate: papryka, pomidor;
• kapustne: kapusta biała,
czerwona, włoska, pekińska,
kalafior, kalarepka;
• dyniowate: dynia, kabaczek,
cukinia, ogórki;
• owoce: jabłka, grejpruty, cytryny.
przykładowy jadłospis
ą
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: Jabłka
duszone z cynamonem*
II ŚNIADANIE: koktajl
chlorofilowyz sokiem z buraka
ZUPA: Kapuśniak
II DANIE: Gołąbki z kapusty
z marchewką
 w sosie pomidorowym
KOLACJA: Surówka z
selera
Średni cza przygotowania
zestawu dziennego: 3 h.
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE: Surówka
z marchewki i jabłka z 
chrzanem
II ŚNIADANIE: koktajl z selera,
jabłka i papryki
ZUPA: Krem z kalafiora
II DANIE: Bakłażan pieczony z 
sosem cytrynowo­ziołowym*
KOLACJA: Sałatka z
papryki i ogórka kiszonego
przykładowy jadłospis
Średni cza przygotowania
zestawu dziennego: 3 h.
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE: Surówka z kapusty
pekińskiej z jabłkiem
II ŚNIADANIE: koktajl
z sałaty, marchewki i jabłka
ZUPA: warzywna
II DANIE: Leczo warzywne w sosie
pomidorowym*
KOLACJA: Sałatka z pomidorów
i ogórków
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE: Surówka z białej rzepy
II ŚNIADANIE: koktajl z jarmużem,
jabłkiem i sokiem z cytryny
ZUPA: ogórkowa
II DANIE: Medaliony z pieczonego 
kalafiora w pikantnym sosie 
pomidorowo­paprykowym*
KOLACJA: Surówka z
kapusty kiszonej
Zgłoś jeśli naruszono regulamin