babeczki -mufinki.odt

(11 KB) Pobierz

Składniki

        1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)

        1/2 szklanki cukru

        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

        2 łyżki kakao

        2 jajka

        ok. 100 g masła rozpuszczonego

        1 łyżka miodu

        3/4 szklanki mleka

        ulubiony dżem

 

Składniki

        1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)

        1/2 szklanki cukru

        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

        2 łyżki kakao

        2 jajka

        ok. 100 g masła rozpuszczonego

        1 łyżka miodu

        3/4 szklanki mleka

        1 tabliczka czekolady mlecznej

Składniki

        2 szklanki mąki

        2/3 szklanki cukru

        2 łyżeczki proszku do pieczenia

        1 szklanka mleka

        100 g masła (do roztopienia)

        1 jajko

        1-2 jabłka

Składniki

        2 szklanki mąki

        2/3 szklanki cukru

        2 łyżeczki proszku do pieczenia

        1 szklanka mleka

        100 g masła (do roztopienia)

        1 jajko

        1/3 -- 2/3 szklanki maku (w zależności od upodobań -- ja dałam 2/3)

Składniki na 12 szt (śr 5 cm)

        2 szklanki mąki

        1 szklanka cukru

        2 łyżeczki proszku do pieczenia

        1 szklanka mleka

        100 g masła (roztopić)

        1 jajko

        500g porzeczek

 

Muffinki to pyszne okrągłe babeczki. Idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego, są proste i szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują ze szklanką mleka lub kakao.

Składniki:

suche:

        2 szklanki mąki pszennej

        2 łyżeczki proszku do pieczenia

        3/4 szklanki cukru

mokre:

        1 szklanka mleka lub jogurt naturalny-maślanka 200ml

        pół szklanki oleju

        1 jajko

Wykonanie:

Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, nie mikserem, ponieważ ciasto ma być ‘grudowate’ wtedy muffiny są puszyste. Ciasto nakładamy do foremek, zapełniając je maksymalnie lub 3/4 pojemności w zależności jak bardzo chcemy by muffiny wyrosły. Wychodzi około 15 muffinek.

Pieczemy w temperaturze 200ºC 15-20 minut. Użyłam form: SF058 oraz SF023

Polecam muffiny z dodatkami

kakaowe: dodajemy 2 łyżki kakao do składników suchych

czekoladowe nadzienie: do foremki nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nutelli i zalewamy ciastem

krówka: wychodzą bardzo słodkie, więc zmniejszamy o połowę ilość cukru, do każdej foremki nakładamy łyżkę ciasta, następnie wrzucamy kawałki pokrojonej krówki (1 krówka na 2 muffiny) i przykrywamy ciastem

Muffiny robi się bardzo szybko i prosto. Znikają ze stołu w mgnieniu oka SMACZNEGO!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin