• 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
• 1/2 szklanki cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 2 jajka
• ok. 100 g masła rozpuszczonego
• 1 łyżka miodu
• 3/4 szklanki mleka
• ulubiony dżem
• 1 tabliczka czekolady mlecznej
• 2 szklanki mąki
• 2/3 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• 100 g masła (do roztopienia)
• 1 jajko
• 1-2 jabłka
• 1/3 -- 2/3 szklanki maku (w zależności od upodobań -- ja dałam 2/3)
• 1 szklanka cukru
• 100 g masła (roztopić)
• 500g porzeczek
Muffinki to pyszne okrągłe babeczki. Idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego, są proste i szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują ze szklanką mleka lub kakao.
Składniki:
suche:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 3/4 szklanki cukru
mokre:
• 1 szklanka mleka lub jogurt naturalny-maślanka 200ml
• pół szklanki oleju
Wykonanie:
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, nie mikserem, ponieważ ciasto ma być ‘grudowate’ wtedy muffiny są puszyste. Ciasto nakładamy do foremek, zapełniając je maksymalnie lub 3/4 pojemności w zależności jak bardzo chcemy by muffiny wyrosły. Wychodzi około 15 muffinek.
Pieczemy w temperaturze 200ºC 15-20 minut. Użyłam form: SF058 oraz SF023
Polecam muffiny z dodatkami
kakaowe: dodajemy 2 łyżki kakao do składników suchych
czekoladowe nadzienie: do foremki nakładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nutelli i zalewamy ciastem
krówka: wychodzą bardzo słodkie, więc zmniejszamy o połowę ilość cukru, do każdej foremki nakładamy łyżkę ciasta, następnie wrzucamy kawałki pokrojonej krówki (1 krówka na 2 muffiny) i przykrywamy ciastem
Muffiny robi się bardzo szybko i prosto. Znikają ze stołu w mgnieniu oka SMACZNEGO!
everesta