Przygotowanie: 20 min.
plus schłodzenie 20 min.
Kaloryczność: 320 kcal/porcja
Składniki na 4 porcje
• 275 g cukru
• 175 mg wrzątku
• 6 pomarańczy bez pestek
Wsyp cukier i wlej 125 ml zimnej wody do rondla o grubym dnie.Podgrzewaj na małym ogniu,mieszając do chwili ,gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu.Następnie nie mieszając doprowadź do wrzenia przez 10 minut lub do uzyskania złocistego koloru.
Zdejmij rondel z ognia.Chroniąc rękę ściereczką,wlej wrzątek.Umieść rondel z powrotem na małym ogniu i mieszaj do chwili powstania jednorodnej konsystencji.Pozostaw do ostygnięcia.
Tymczasem przygotuj dekorację.Obierz cienko skórkę z jednej pomarańczy,używając nożyka do obierania owoców cytrusowych,a następnie pokrój na bardzo cienkie pasemka.Duś przez 5 minut we wrzątku,następnie odcedź na sitku.Zanurz pasemka w zimnej wodzie i odstaw na bok.
Przy pomocy ostrego nożyka przygotuj pomarańcze,usuwając wszystkie włukna i białe błonki.
Potnij pomarańcze na cienkie plasterki i ułuż w zachodzących na siebie warstwach w płytkim szklanym półmisku.Dodaj soku i polej z wierzchu karmelem .Ozdób pasemkami skórki; przechowuj w lodówce do chwili podania.
Wskazówki kuchmistrza: Całe pomarańcz można włożyć na 10 minut do lodówki,a po stwardnieniu,krojenie ich w plasterki będzie o wiele łatwiejsze!
zadok