Pomarańcze w karmelu .doc

(2 KB) Pobierz

Przygotowanie: 20 min.

 

plus schłodzenie 20 min.

 

Kaloryczność: 320 kcal/porcja

 

 

 

 

Składniki na 4 porcje

 

                            275 g cukru

                           

                            175 mg wrzątku

                           

                            6 pomarańczy bez pestek

                           

 

                           

 

                           

 

                           

              Wsyp cukier i wlej 125 ml zimnej wody do rondla o grubym dnie.Podgrzewaj na małym ogniu,mieszając do chwili ,gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu.Następnie nie mieszając doprowadź do wrzenia przez 10 minut lub do uzyskania złocistego koloru.

                                                       

              Zdejmij rondel z ognia.Chroniąc rękę ściereczką,wlej wrzątek.Umieść rondel z powrotem na małym ogniu i mieszaj do chwili powstania jednorodnej konsystencji.Pozostaw do ostygnięcia.

                                                       

              Tymczasem przygotuj dekorację.Obierz cienko skórkę z jednej pomarańczy,używając nożyka do obierania owoców cytrusowych,a następnie pokrój na bardzo cienkie pasemka.Duś przez 5 minut we wrzątku,następnie odcedź na sitku.Zanurz pasemka w zimnej wodzie i odstaw na bok.

                                                       

              Przy pomocy ostrego nożyka przygotuj pomarańcze,usuwając wszystkie włukna i białe błonki.

                                                       

              Potnij pomarańcze na cienkie plasterki i ułuż w zachodzących na siebie warstwach w płytkim szklanym półmisku.Dodaj soku i polej z wierzchu karmelem .Ozdób pasemkami skórki; przechowuj w lodówce do chwili podania.

                                                       

              Wskazówki kuchmistrza: Całe pomarańcz można włożyć na 10 minut do lodówki,a po stwardnieniu,krojenie ich w plasterki będzie o wiele łatwiejsze!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin