Laboratorium domowe, czyli jak zrobić mydło - Aleksandra Jaworek.doc

(2157 KB) Pobierz
Laboratorium domowe, czyli jak zrobić mydło - Aleksandra Jaworek

Laboratorium domowe, czyli jak zrobić mydło

Aleksandra Jaworek

 

 

Jak zrobić mydło we własnej kuchni?

 

Do zrobienia mydła potrzebne są NaOH (wodorotlenek sodu, sól kaustyczna), tłuszcz i woda (najlepiej destylowana) lub zastępczo inne płyny (herbata, mleko, kawa), dodatkowo rękawice, okulary ochronne, garnek emaliowany, który będzie używany tylko do robienia mydła (bardzo niezdrowo jest przyrządzać później jedzenie w takim garnku, no i coś niemetalowego do mieszania - ja używam drewnianej łyżki z długim trzonkiem, można też używać miksera, ale mi było szkoda przeznaczyć mikser tylko do robienia mydła.

 

A teraz krok po kroku do własnego, naturalnego mydła:

 

·         Odważyć tłuszcze (i ewentualnie wosk).

 

Te w postaci stałej (kokos, shea butter) można już włożyć do garnka, jeżeli mydło ma zawierać również wosk pszczeli, to wosk też do garnka. Na małym ogniu roztopić tłuszcze.

 

·         Usunąć wszystkie produkty żywnościowe z okolicy (ze stołu czy blatu kuchennego), przykryć powierzchnię gazetą. Przygotować sobie butelkę octu, na wszelki wypadek, gdyby trzeba było szybko zneutralizować zasadę sodową. Dzieci i zwierzęta wyrzucić z kuchni, to dla nich zbyt niebezpieczna zabawa. Ubrać rękawiczki i okulary ochronne. Otworzyć okno.

 

 

·         Odważyć suche NaOH, ma ono przeważnie postać małych, białych kuleczek lub płytek.

 

 

To bardzo niebezpieczna, żrąca substancja, trzeba pozbierać wszystkie ewentualne okruszki i wyrzucić, pozostałe NaOH zamknąć w opakowaniu, najlepiej w słoiku i odstawić w bezpieczne miejsce, niedostępne dla niewtajemniczonych. W miarę możliwości nie wdychać pyłu, a jak się nie da, to zaczerpnąć świeżego powietrza w otwartym oknie.

 

·         Odważyć wodę (woda o temperaturze pokojowej) w szklanym pojemniku, najlepiej w słoiku.

 

 

·         Powoli wsypywać NaOH do wody ciągle mieszając. Najlepiej odwrócić twarz, żeby nie wdychać oparów. Mieszać dopóki zasada sodowa nie będzie całkiem przezroczysta, a NaOH całkowicie rozpuszczone. Otrzymany roztwór będzie bardzo gorący. Najlepiej robić go w zlewie, w razie, gdyby słoik się miał przewrócić, to nie będzie dużej szkody, a przynajmniej rury będą przeczyszczone.

 

 

·         Sprawdzić czy stałe tłuszcze w garnku już się roztopiły, jeżeli tak, to można dolać do nich płynne tłuszcze, przez co temperatura mieszanki spadnie.

 

·         Teraz trzeba poczekać, aż temperatura zasady sodowej w słoiku i tłuszczy w garnku osiągnie około 38-50°C. W tym czasie można przygotować formy, do których będziemy wlewać płynne mydło. Pojemniki na mydło należy wysmarować tłuszczem od wewnątrz lub wyłożyć folią.

 

 

Prawdziwe „mydlarki” mają specjalne drewniane formy na mydło, ale można się obejść bez takiego wydatku. Moje pierwsze mydło zrobiłam w pudełku po soku. Odcięłam górę pudełka, wypłukałam, wytarłam do sucha i nasmarowałam olejem spożywczym. Taka formę można rozciąć przy wyciąganiu mydła.

 

·         Jak tłuszcze i zasada sodowa osiągną temperaturę 38-50°C można wtedy wlewać powoli zasadę sodową do tłuszczy, cały czas mieszając.

 

 

Teraz trzeba mieszać i mieszać, aż cała mieszanka zgęstnieje. Powinna być na tyle gęsta, że można "pisać" strumieniem po jej powierzchni, czyli mieć konsystencję świeżo ugotowanego budyniu.

 

·         Teraz można dolać zapachy, barwniki i inne substancje aktywne, wymieszać jeszcze raz.

 

·         A teraz trzeba przelać mydło do formy.

 

 

·         Jeśli według recepty nie używa się mleka lub miodu to formę z mydłem trzeba izolować, to znaczy wsadzić ją w karton albo owinąć ręcznikiem albo jedno i drugie.

·         Zawinięte mydło w formie odłożyć w bezpieczne miejsce, zdala od dzieci i zwierząt.

·         Można zdjąć okulary :-)

·         Po 24 godzinach lub później wyjmuje się mydło z formy i tnie na odpowiednie kawałki.

 

 

Jest ono jeszcze miękkie i niedojrzałe. Jeszcze nie nadaje się do użytku.

 

 

 

 

·         Takie świeże mydło musi „dojrzewać” 3-6 tygodni. Wcześniej jest jeszcze zbyt „ostre” i żrące. Im dłużej się czeka, tym lepsze mydło wychodzi. Z czasem mydło robi się twardsze i łagodniejsze.

 

 

 

 

 

 

 

DODATKI

 

Barwniki

 

Do nadania mydłu określonego koloru można dodać barwniki spożywcze, pigmenty mineralne, farby do wosku (świec). Również glinki nadają mydłu kolor. Zamiast wody można użyć do robienia mydła mocnego naparu lub odwaru ziołowego, który nada mu określony kolor. Można również eksperymentować z przyprawami (cynamon, papryka itd.) i innymi produktami spożywczymi, jak mleko czy miód.

 

Zapachy

 

Do poperfumowania mydła można użyć olejków eterycznych lub olejków zapachowych. Ilość trzeba wybrać według własnego nosa, olejki pachną z różną intensywnością. Generalnie można przyjąć zasadę 10 ml olejku na 500 g tłuszczu w mydle. Osoby ze skłonnościami do alergii mogą zrezygnować z perfumowania mydła. Nie polecam również wlewania perfum do mydła. Perfumy są na alkoholu i to może zmienić całą konsystencję i strukturę robionego mydła.

 

Substancje peelingujące

 

Tutaj można puścić wodze fantazji. Wszystko drobnoziarniste się nadaje: kasza kukurydziana, kawa, zmielone płatki owsiane, zmielone zioła, sól, cukier. To kilka propozycji.

 

 

 

MYDŁA

 

Poniższe recepty zawierają tylko skład mydeł, to znaczy proporcje tłuszczu, wody i wodorotlenku sodu. Wykonanie opisane jest powyżej.

 

 

Mydło oliwkowe 750 g:

 

Skład:

750 g olej z oliwek

251 g woda

niezmydlony tłuszcz - NaOH:

 

    4%             96,84 g

    5%             95,83 g

    6%             94,82 g

    7%             93,81 g

    8%             92,81 g

    9%             91,80 g

  10%             90,79 g

 

 

Mydło oliwkowe 1000 g:

 

Skład:

·         1000 g olej z oliwek

·         335 g woda

·         niezmydlony tłuszcz - NaOH:

 

    4%             129,12 g

    5%             127,78 g

    6%             126,43 g

    7%             125,09 g

    8%             123,74 g

    9%             122,40 g

  10%             121,05 g

 

Mydła oliwkowe są bardzo łagodne, odpowiednie dla alergików. Są one jednak bardzo miękkie i „się ślimaczą” czyli łatwo się roztapiają i się ciągną.

 

 

Mydło sojowo-słonecznikowe:

 

Skład:

·         300 g olej słonecznikowy

·         300 g olej sojowy

·         100 g olej rycynowy, żeby się mydł ładnie pieniło

·         235 g woda

·         niezmydlony tłuszcz - NaOH:

 

    4%             90,24 g

    5%             89,30 g

    6%             88,36 g

    7%             87,42 g

    8%             86,48 g

    9%             85,54 g

  10%             84,60 g

 

 

Mydło rzepakowo-słonecznikowe:

 

Skład:

·         300 g olej słonecznikowy

·         300 g olej rzepakowy

·         100 g olej rycynowy, żeby się mydł ładnie pieniło

·         235 g woda

·         niezmydlony tłuszcz - NaOH:

 

    4%             90,22 g

    5%             89,28 g

    6%             88,34 g

    7%             87,40 g

    8%             86,46 g

    9%             85,52 g

  10%             84,58 g

Zgłoś jeśli naruszono regulamin