Warzywa chop - suey.doc

(37 KB) Pobierz
"Warzywa chop-suey "

"Warzywa chop-suey "

 

Składniki:

 

 

Kliknij by zobaczyć więcej.

1 średni kawałek imbiru lub łyżka imbiru w proszku,
2 małe cebulki,
3 ząbki czosnku,
1 papryka zielona,
1 papryka czerwona,
2 marchewki,
2 gałązki selera naciowego,
100 g fasolki szparagowej,
80 g kalafiora,
1 mała ostra i czerwona papryczka (piment),
2 łyżki bulionu z kury,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki sherry,
1 łyżka soku cytrynowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
sól,
olej do smażenia.

 

Sposób przyrządzenia:

        Cebulki obrać, umyć i pokroić w płatki. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w cienkie paski. Łodygę selera umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać, pokroić w niewielkie kawałki. Marchewki obrać umyć i pokroić w cienkie plasterki. Umyty kalafior podzielić na małe bukieciki. Piment umyć, wypestkowac i drobno posiekać. Na dużej patelni, na silnie rozgrzanym oleju przesmażyć, ciągle mieszając, przez ok. 30 s, imbir, czosnek i cebulki. Dodać pozostałe warzywa. Wymieszać starannie i smażyć na silnym ogniu, nie przestając mieszać, przez dalsze 3 min. Dodać bulion, sos sojowy i sherry. Smażyć, ciągle mieszając, kolejne 2 min. Skropić sokiem z cytryny, olejem sezamowym, osolić i starannie wymieszać. Podawać natychmiast, bardzo gorące.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin