1 średni kawałek imbiru lub łyżka imbiru w proszku,2 małe cebulki,3 ząbki czosnku,1 papryka zielona,1 papryka czerwona,2 marchewki,2 gałązki selera naciowego,100 g fasolki szparagowej,80 g kalafiora,1 mała ostra i czerwona papryczka (piment),2 łyżki bulionu z kury,2 łyżki sosu sojowego,2 łyżki sherry,1 łyżka soku cytrynowego,1 łyżeczka oleju sezamowego,sól,olej do smażenia.
Cebulki obrać, umyć i pokroić w płatki. Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w cienkie paski. Łodygę selera umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać, pokroić w niewielkie kawałki. Marchewki obrać umyć i pokroić w cienkie plasterki. Umyty kalafior podzielić na małe bukieciki. Piment umyć, wypestkowac i drobno posiekać. Na dużej patelni, na silnie rozgrzanym oleju przesmażyć, ciągle mieszając, przez ok. 30 s, imbir, czosnek i cebulki. Dodać pozostałe warzywa. Wymieszać starannie i smażyć na silnym ogniu, nie przestając mieszać, przez dalsze 3 min. Dodać bulion, sos sojowy i sherry. Smażyć, ciągle mieszając, kolejne 2 min. Skropić sokiem z cytryny, olejem sezamowym, osolić i starannie wymieszać. Podawać natychmiast, bardzo gorące.
tatanka.com