Śledzie z podgrzybkami
Składniki na 6 porcji: - 1/2 kg solonych filetów śledziowych, - 3 cebule, - 2-3 goździki, - szklanka białego wytrawnego wina, - 15 dag małych podgrzybków, - łyżka masła, - liść laurowy, - 3-4 ziarna ziela angielskiego, - 3-4 ziarna czarnego pieprzu, - 1/2 łyżeczki cukru Dekoracja: - koperek i natka czytaj dalej Przygotowanie: 1. Filety śledziowe moczyć około 2 godzin w wodzie, często ją zmieniając. Następnie wyjąć, osuszyć, zdjąć skórkę i pokroić na niewielkie dzwonka. 2. Przygotować zalewę: zagotować szklankę wody z ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego, goździkami, liściem laurowym i cukrem. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, aż woda nabierze silnego aromatu przypraw. Ostudzić, przecedzić, dodać wino i ponownie zagotować. Do gorącej marynaty wrzucić usmażone na maśle grzyby. 3. Cebule obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na sitku i sparzyć dużą ilością wrzątku. Śledzie ułożyć w słoju, przekładając piórkami cebuli, zalać przestudzoną marynatą i odstawić na noc do lodówki. Podawać jako zimną przekąskę. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować koperkiem i natką. Czas przygotowania: 40 minut
tatanka.com