Kotlety pożarskie z piersi perliczki.pdf
(
38 KB
)
Pobierz
Kotlety pożarskie
4 filety z piersi perliczki
10 dag cielęciny
szpik wołowy
1 żółtko
1 jajko
4 dag masła
Sposób wykonania :
Z oczyszczonej i jak do gotowania przyrządzonej pulardy lub młodej perliczki, po zdjęciu
skórki, ukroić z samych piersi zrazy, czyli plastry mniej więcej formy siekanego kotleta i
lekko posolić.
Osobno usiekać cielęciny jak najbielszej, ale żeby była jak masło usiekana.
Dołożyć 3 łyżki szpiku wołowego i jedno żółtko, wymieszać razem, rozłożyć cienką
warstwą na stole, położyć na niej owe plastry piersi, przykryć znowu każdy masą cielęcą.
Formować zgrabne podłużne kotlety i wkładać w środek kostki z perliczyeh skrzydeł.
Posolić po wierzchu, następnie umaczać w rozbitym jajku, w utartej przesianej bułce i
smażyć na gorącym klarownym maśle na średnim ogniu, bo zbyteczne gorąco zostawi
wewnątrz białe mięso surowe.
Dla smakoszów daje się do nich sos ostry, dla chorych - cytrynę, a kotlety podlewa się
rosołem.
Zwyczajne prawdziwe kotlety pożarskie robi się bez farszu, bite lub siekane z samych
piersi pulardy.
Kotlety pożarskie są niczym innym tylko resztkami oskrobanymi z drobiu, pomieszanymi
w połowie z cielęciną i usiekane razem, a następnie tak jak zwykle cielęce przyrządzone.
Dla podniesienia smaku daje się do nich sos maderowy.
Plik z chomika:
krystynka161
Inne pliki z tego folderu:
KUROPATWA PO MARYNARSKU.doc
(24 KB)
jeleń, ryś , kuropatwa.jpg
(240 KB)
Ptaki Polski 4 (Puchacz, bażant, batalion, bąk, cietrzew, derkacz, błotniak stawowy, żuraw, łyska, kuropatwa, krzyżówka, gęś gęgawa, perkoz dwuczuby, kszyk, myszołów).avi
(82448 KB)
Kuropatwa.jpg
(285 KB)
Pieczona kuropatwa w słoninie.docx
(16 KB)
Inne foldery tego chomika:
♫ Zdrowa kuchnia - Przepisy kulinarne - MP4
Kuchnia po śląsku
SCHAB gotowany_
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin