Szynka wędzona.pdf

(142 KB) Pobierz
1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg
2. Sól – 0,250 kg
3. Saletra – 0,015 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5. Cukier – ok. �½ szklanki
6. Liśd laurowy – 8 szt
7. Majeranek – 0,004 kg
8. Ziele angielskie – 0,007 kg
9. Goździki – 6 szt.
Zagotowad 3 l wody z solą, cukrem, saletrą i przyprawami; wystudzid.
Za pomocą strzykawki wprowadzid solankę (ok. 0,250 l) do głębszych warstw szynki, zwłaszcza w
okolice kości (25-30 nakłud).
Szynkę ułożyd w naczyniu (najlepiej kamiennym), zalad solanką, przykryd talerzykiem, obciążyd i
zostawid na 3 tygodnie. Przewracad ją co 2 dni.
Wyjąd, osznurowad, suszyd 2-3 dni w przewiewnym, chłodnym miejscu.
Wędzid 28-35 dni zimnym dymem.
Produkt trwały.
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin