właściwości miodów.pdf

(101 KB) Pobierz
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE MIODU
Miód wielokwiatowy Wysokokaloryczny i lekkostrawny dodaje energii i wzmacnia
cały organizm. Stosowany przy alergiach, katarze siennym,
w chorobach serca i przeziębieniach.
Miód akacjowy Zalecany diabetykom. Stosowany przy zaburzeniach
trawienia oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego
zapobiega tworzeniu kamieni nerkowych.
Miód lipowy Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i uspokajająco.
Stosowany w zapaleniu oskrzeli, grypie, kaszlu, gorączce
oraz w stanach niepokoju i bezsenności.
Miód gryczany Pomocny w stanach wyczerpania nerwowego, miażdżycy,
nadciśnieniu, zapaleniu nerek. Sprzyja tworzeniu się kostnicy
po złamaniach.
Miód wrzosowy Znajduje zastosowanie w leczeniu zapalenia gardła i błony
śluzowej jamy ustnej zwiększa odporność i chroni przed
rozwojem zakażenia. Stosowany w leczeniu prostaty.
Miód spadziowy Wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną i większe
wartości odżywcze niż miody nektarowe (większa zawartość
składników mineralnych i inhibiny). Stosowany w anemiach,
gruźlicy, chorobach krążenia, zaparciach; miód ze spadzi
iglastej także w nieżytach górnych dróg oddechowych.
Miód nektarowo-
spadziowy
Łączy delikatny smak miodów nektarowych i zwiększoną
aktywność antybiotyczną spadziowych. Stosowany w
zaburzeniach trawienia, przeziębieniach. Zmniejsza
szkodliwe działanie używek (kawy, herbaty, alkoholu).
Ma zdolność blokowania ołowiu.
„Dobrze jest, gdy lekarstwo jest pokarmem a pokarm lekarstwem”
/Hipokrates /
820341085.008.png 820341085.009.png 820341085.010.png 820341085.011.png 820341085.001.png 820341085.002.png 820341085.003.png 820341085.004.png 820341085.005.png 820341085.006.png 820341085.007.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin