Szynka wędzona.pdf
(
142 KB
)
Pobierz
1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg
2. Sól – 0,250 kg
3. Saletra – 0,015 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5. Cukier – ok. �½ szklanki
6. Liśd laurowy – 8 szt
7. Majeranek – 0,004 kg
8. Ziele angielskie – 0,007 kg
9. Goździki – 6 szt.
Zagotowad 3 l wody z solą, cukrem, saletrą i przyprawami; wystudzid.
Za pomocą strzykawki wprowadzid solankę (ok. 0,250 l) do głębszych warstw szynki, zwłaszcza w
okolice kości (25-30 nakłud).
Szynkę ułożyd w naczyniu (najlepiej kamiennym), zalad solanką, przykryd talerzykiem, obciążyd i
zostawid na 3 tygodnie. Przewracad ją co 2 dni.
Wyjąd, osznurowad, suszyd 2-3 dni w przewiewnym, chłodnym miejscu.
Wędzid 28-35 dni zimnym dymem.
Produkt trwały.
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadesłał: Maxell
Plik z chomika:
grzegorzxn
Inne pliki z tego folderu:
Szynka cielęca po wileńsku.pdf
(140 KB)
Szynka piwna.pdf
(131 KB)
Szynka staropolska.pdf
(143 KB)
Szynka tylna gotowana sznurowana.pdf
(312 KB)
Szynka w zalewie ziołowej.pdf
(229 KB)
Inne foldery tego chomika:
Boczki (xporter)
Inne Wędzonki (xporter)
Polędwice (xporter)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin