Sernik kapłański(1).pdf

(69 KB) Pobierz
Sernik kapłański
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki krupczatki, 30 dag masła lub margaryny, 30
dag cukru, 3 łyżki kakao, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku
Sposób przyrządzania
do pieczenia. Masa serowa: pół kostki masła lub margaryny, 7
jaj, 3 białka, szklanka cukru, 1,5 kg sera, budyń śmietankowy,
cukier waniliowy, bakalie
Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie
części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kulę i włożyć do
zamrażalnika na pół godziny. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć
z cukrem. Następnie - cały czas ucierając - dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier
waniliowy i bakalie. Na spód formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych
oczkach, a na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60 min.
Gotowe ciasto można dowolnie przybrać.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin