Salmonelloza koni PDF.pdf

(1166 KB) Pobierz
Salmonelloza koni
Źródło: www.horsemanmagazine.com
990627343.003.png 990627343.004.png
Czynnik etiologiczny
Salmonelle: względnie beztlenowe, nie
wytwarzające zarodników, Gram-ujemne pałeczki
z rodziny Enterobacteriaceae.
Istnieje ponad 2200 serowarów Salmonelli i
wszystkie uznane są za potencjalne patogeny dla
dorosłych koni.
Najpopularniejsze: S. typhimurium, S. agona, S.
anatum, S. krefeld, S. newport, S. saint-paul, S.
abortusequi.
990627343.005.png
Patogeneza
Drogi zakażenia:
Źródła zakażenia:
per os,
Pasza i woda,
błony śluzowe oczu
Nosiciele (ptaki,
gryzonie, konie).
aerogennie
990627343.006.png
Patogeneza
Salmonellozie bardzo często sprzyja stres
związany z transportem, znieczuleniem ogólnym,
zabiegami chirurgicznymi, odrobaczaniem czy
zmianami w żywieniu.
990627343.001.png
Patogeneza
Czynniki wpływające na zakażenie:
Dawka bakterii,
Zjadliwość bakterii,
Podatność gospodarza.
Salmonelle mogą przetrwać w glebie 300 dni,
w wodzie 9 miesięcy, w wyschniętym kale do 30
miesięcy.
Ulegają wysychaniu natomiast mrożenie nie
powoduje ich obumierania.
990627343.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin