PRZEPISY WEGAŃSKIE
- dania obiadowe -
Zupa z wiosennej rzodkiewki
Liście rzodkiewki o delikatnie pikantnym smaku nie wymagają dodatku skomplikowanych przypraw i dają naprawdę ciekawy efekt w postaci zupy.
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 300 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
- 50 g pora
- sól
- pieprz
- śmietana 30% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki odciąć, pozostawiając na bulwach ogonki liści o długości około 0,5 cm. Liście przebrać i zalać w misce zimną wodą. W małym garnuszku zagotować wodę, włożyć 9 rzodkiewek z pozostawionymi ogonkami liści i gotować 10 minut. Podczas gotowania rzodkiewki odbarwią się. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby pozostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać.
Wywar z jarzyn doprowadzić do delikatnego wrzenia. W tym czasie liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki por, a po 5 minutach włożyć liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.
Na talerz wylać gorącą zupę w ilości takiej, aby nie przykryła włożonych następnie bulw rzodkiewek. Śmietaną możemy udekorować zupę tuż przed podaniem, albo delikatnie zabielić nią zupę przed wyłożeniem na talerz.
Zielono-żółta zupa z soczewicą
Fajna na zimę albo chłodne jesienne wieczory potrawa jednogarnkowa.
Czas przygotowania: 30-60 min.
- 1/2 zielonej części pora,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 większego selera,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka (korzeń, nie natka),
- 2 duże różyczki kalafiora,
- zielona fasolka szparagowa (tak na oko, jakieś 10 sztuk), pomarańczowa i zielona soczewica,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy: kurkuma (łyżeczka), sól morska, pieprz kolorowy, oregano, bazylia, suszone pomidory z czosnkiem, liść laurowy i... czego dusza albo podniebienie zapragną
Warzywka na tarce w słupki zetrzeć, zieloną część pora pokroić na paseczki (można nożyczkami - wygodna forma), a fasolkę na kawałki krótkie. Zieloną soczewicę ugotować oddzielnie z liściem laurowym i solą morską. Warzywa zalać wodą tak, żeby nic nie wystawało. Dodać przyprawy (można też na końcu, jak ktoś lubi, ale ja wolę, żeby od razu wszystko było). Gotować wolniutko (żeby warzywka miały szanse "puścić soki", a nie miały szansy sie rozgotować) - mają być tylko takie malutkie bąbelki.Pod koniec gotowania wrzucić suchą pomarańczową soczewicę (garść) - ona się bardzo szybko gotuje. Na koniec dodać zieloną soczewicę i przecier pomidorowy (jak kto lubi).
Zupa wg Kuchni 5 Przemian
O – Na 3-4 litry wrzątku wrzuć pół łyżeczki suszonego lubczyku (lub część gałązki
świeżego) i szczyptę kurkumy,
Z – 1 łyżeczkę masła lub oleju lnianego, dodaj pół łyżeczki kminku mielonego,
pokrojone w plasterki 2 średnie marchewki,
M – 4-5 ząbków czosnku, szczyptę imbiru i pieprzu czarnego, pół łyżeczki mielonej
kolendry, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego,
W – 1 łyżkę soli, szczyptę Vegety naturalnej,
Gotuj 30 minut.
Osobno ugotuj kaszę jaglaną:
O – Na 2 szklanki wrzątku
Z – wrzuć 1 łyżeczkę masła, 1 szklankę kaszy,
M – szczyptę gałki muszkatołowej,
W – 1 płaską łyżeczkę soli.
Przykryj, gotuj do miękkości na małym ogniu, czasem mieszając.
Możesz też podgotować ją 10 minut, a następnie szczelnie owinąć gazetą,
ręcznikiem i włożyć pod kołdrę lub gruby koc.
D – Następnie dodaj do wywaru pomidory z puszki wraz z sosem (najpierw
przepatrz na sitku, czy nie mają kawałków skórek), sporą szczyptę bazylii,
O – szczyptę majeranku,
Z – szczyptę kminku,
M – pieprzu czarnego do smaku,
W – ewentualnie sól do smaku.
Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zmiksuj wszystko.
Wrzuć dowolną ilość kaszy do garnka z zupą, wymieszaj i podawaj. Możesz też
zmieszać na talerzu.
Do zupy pasuje kwaśna śmietana.
Źródło/autor przepisu: http://www.pudliszki.pl/pomidorowy-krem-z-awokado.html
Czas przygotowania: 15-30 min
Proporcje podane dla 4 osób.
- przecier pomidorowy
- 0,5 ogórka szklarniowego
- 0,5 awokado
- 1 czerwona papryka
- 2 czerwone cebule
- 2 litry bulionu
Zagotuj bulion w rondlu, dodaj do niego pokrojone w plasterki cebule i awokado (odłóż odrobinę do dekoracji). Gotuj 15 minut, a następnie dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego, dosól do smaku oraz zmiksuj.
Nalej zupę na talerze i udekoruj pokrojonym ogórkiem, papryką i awokado.
Na patelni z oliwą zrumień 2 poszatkowane w półkrążki cebule.
O – Na 4 l wrzącej wody wrzuć pół łyżeczki tymianku, szczyptę kurkumy,
Z – 1 łyżeczkę masła, 1 łyżeczkę kminku mielonego, 3 całe marchewki, 1 całą
dużą pietruszkę w korzeniu, obrane ziemniaki pokrojone w kostkę,
Z/M – zeszkloną cebulę,
M – 3 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczyptę imbiru mielonego,
W – 1-1,5 łyżki soli, 1-2 suszone grzybki.
Gotuj do miękkości warzyw, spróbuj na słoność, ewentualnie dopraw jeszcze
solą.
D – Dolej żurku – 1-1,5 szklanki,
O – dopraw obficie majerankiem,
Z – zagęść 1 płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z połową
szklanki chłodnej wody.
Wyjmij warzywa z zupy. Możesz wykorzystać je do drugiego dania lub zrobić
z nich klasyczną sałatkę jarzynową z majonezem.
Dla fanów soczewicy - pyszne, sycące i ekspresowe danie jednogarnkowe.
- szklanka czerwonej wypłukanej soczewicy
- 4-5 pomidorów bez skórki
- papryka pomarańczowa, czerwona lub żółta
- marchewka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry, kminek, papryka słodka, bazylia, odrobina chilli, natka pietruszki
Cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i po chwili dodajemy posiekane pomidory, podlewamy około 4 szklankami wody. Gotujemy tak z 15 minut, następnie dodajemy soczewicę i gotujemy następne 10 minut aż soczewica zmięknie. Na koniec dosalamy i wsypujemy natkę.
Smakowite odżywcze danie, idealne na wakacyjny obiad.
Czas przygotowania: 30-60 min.Proporcje podane dla 4 osób.
- makaron żytni (bezjajeczny)
- 1 średni kabaczek pokrojony w kostkę
- 1 cebula
- 7 obranych pomidorów pokrojonych w kostkę
- oliwa
- przyprawy (do wyboru, poniżej propozycja przyprawienia potrawy)
Na patelni rozgrzewamy oliwkę z wytłoczyn z oliwek, wrzucamy 1 posiekaną cebulę i czekamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy 2 (jeżeli ktoś bardzo lubi czosnek to 3) także posiekane ząbki czosnku. Wrzucamy do gara 5 pomidorów pokrojonych w kostkę, wcześniej obranych ze skórki.
Teraz dodajemy posiekanego kabaczka: a. jeżeli jest duży, pozbawiamy go środka b. jeżeli jest mały niekoniecznie c. jeżeli jest średni decyzja należy do gotującego Teraz zmniejszamy ogień w fajerce i pozwalamy dojść do siebie kabaczkom. I teraz pole do popisu dla gotującego. Przyprawiamy wedle własnych upodobań. Ja proponuję dodać pieprz świeżo zmielony, oregano, zioła prowansalskie, sól (może być morska, lecz jeżeli jest gruboziarnista proponuję wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody; dodać można także ocet balsamiczny, oliwę z oliwek extra vergine, nadać orientalnego smaku poprzez kilka kropelek sosu sojowo-grzybowego.
Dla osób nie łączących w jednym posiłku potraw węglowodanowych z białkowymi zalecam tę potrawę z makaronem ryżowym zamiast spaghetti, zawierającego w swoim składzie jajka. Należałoby wówczas zrezygnować z sera Parmezan (również smaczne bez). Taka wersja potrawy (z makaronem ryżowym) jest także wskazana dla osób unikających potraw zawierających mąkę pszenną z drobnego przemiału. Rodzaj diety: lakto-wege
Czas przygotowania: 30-60 min.Proporcje podane dla 3 osób.
- spaghetti z mąki durum lub makaron ryżowy długi - 0,5kg
- koncentrat pomidorowy 30% - 1 słoiczek lub 2 małe puszki
- ser Parmezan - wg potrzeb (opcjonalnie)
- tymianek - 1 łyżka
- bazylia - 1 łyżka
- oregano - 1 łyżeczka
- cząber - 1 łyżeczka
- papryka mielona (wg potrzeb słodka lub ostra) - 1 łyżeczka
- czosnek - 2-3 duże ząbki
- woda - 0,5 litra
- oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1-2 łyżeczki
Ugotować spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania spagetti jest wystarczająca ilość czasu na przygotowanie sosu.
Do garnka z 0,5l wody dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy (oprócz czosnku) i zagotować. Garnek zestawić z ognia. W niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i powoli wlać do garnka z sosem jednocześnie mieszając aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać rozdrobniony w wyciskarce albo drobno posiekany czosnek. Na koniec dodać oliwę. Dosolić do smaku.
Po rozłożeniu na talerze ugotowanego spaghetti polać sos i posypać startym wcześniej na drobnej tarce serem Parmezanem.
Spaghetti w sosie kremowo-pieczarkowym
Pyszne kremowe spaghetti!
Czas przygotowania: 15-30 min.
Proporcje podane dla 2 osób.
1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 garści pieczarek pokrojonych na plasterki
- 1/3 kostki warzywnej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- kilka łyżeczek wegańskiej śmietanki
- pietruszka do ozdoby
Gotujemy makaron. W międzyczasie na głębokiej patelni podsmażamy na średnim ogniu cebulkę i czosnek. Smażymy parę minut aż wszystko nabierze koloru i zmięknie. Później dodajemy pieczarki. Rozpuszczamy kostkę warzywną w niepełnej szklance gorącej wody (3/4 szklanki). Dolewamy bulion na patelnię, gdy pieczarki już zmiękną.
Gdy makaron będzie gotowy, na patelnię dolewamy śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron po ugotowaniu odcedzamy i także wrzucamy na patelnie. Zwiększamy ogień i - cały czas mieszając - czekamy aż sos zgęstnieje.
Na koniec przyprawiamy pietruszką.
Wskazówki i uwagi:
Ja lubię kremowe więc dodaję sporo śmietanki. Do tego jeszcze sałatka, np. z pomidorów i kwaszonych ogórków.
Spaghetti z boczniakami
Szybkie i sycące danie, pełne białka. Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki: ...
margotbao