Kaczka,marynata do mięsa,20 dag słoniny,podróbki z tuszki,mleko,10 dag migdałów,10 dag bułki,15 dag szynki wędzonej,2 żółtka,natka pietruszki,15 dag cebuli,tłuszcz,3/4 szklanki śmietanki,sól,pieprz,cukier,tymianek,majeranek,jałowiec i gałka muszkatołowa do smaku.
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny. Podróbki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzin. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami, wymieszać z migdałami, żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić. Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietanką. Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną.
Kebek