Ciasto:15 dkg mąki,250 ml mleka,5 dkg masła,3-4 jaja,sól.Nadzienie:60 dkg brzoskwiń lub moreli,20 dkg moreli do sosu,5 dkg cukru pudru,100 ml gęstej śmietany.
Mleko zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę, szybko mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na małym ogniu aż ciasto będzie mało wygląd szklisty. Następnie lekko przestudzić, dodawać kolejno jaja ciągle ucierając, posolić. Z ciasta formować okrągłe kule, nadziewać kawałkami brzoskwiń, kłaść na wrzącą, osoloną wodę, ugotować, wyjąć, odcedzić, osączyć. Morele umyć, wypestkować, włożyć do miksera razem z cukrem, wlać śmietankę, włączyć mikser na 30 sekund. Po ugotowaniu knedle polać przygotowanym sosem.
Kebek