Knedle po oficersku.doc

(25 KB) Pobierz
"Knedle po oficersku "

"Knedle po oficersku "

 

Składniki:

Ciasto:
15 dkg mąki,
250 ml mleka,
5 dkg masła,
3-4 jaja,
sól.
Nadzienie:
60 dkg brzoskwiń lub moreli,
20 dkg moreli do sosu,
5 dkg cukru pudru,
100 ml gęstej śmietany.

 

Sposób przyrządzenia:

        Mleko zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę, szybko mieszając drewnianą łyżką, podgrzewać na małym ogniu aż ciasto będzie mało wygląd szklisty. Następnie lekko przestudzić, dodawać kolejno jaja ciągle ucierając, posolić. Z ciasta formować okrągłe kule, nadziewać kawałkami brzoskwiń, kłaść na wrzącą, osoloną wodę, ugotować, wyjąć, odcedzić, osączyć. Morele umyć, wypestkować, włożyć do miksera razem z cukrem, wlać śmietankę, włączyć mikser na 30 sekund. Po ugotowaniu knedle polać przygotowanym sosem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin