Knedle zbójnickie.doc

(24 KB) Pobierz
"Knedle zbójnickie "

"Knedle zbójnickie "

 

Składniki:

1.5 kg ziemniaków,
35 dkg kaszy manny,
2 łyżki masła,
1.5 łyżki soli,
10 dkg słoniny,
cebula,
pieprz,
2 jaja.
majeranek lub nać pietruszki.

 

Sposób przyrządzenia:

        Ziemniaki obrać, opłukać i kilka ugotować, a następnie przetrzeć przez sito. Pozostałe surowe utrzeć na tarce, odlać trochę soku, dodać ugotowane ziemniaki, stopione masło, jaja, kaszę mannę i pieprz. Z masy formować okrągłe kulki i gotować w osolonej wodzie. Polać słoniną przesmażoną z cebulą lub obsmażyć na tłuszczu. Podawać z surówkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin