Dania na parze.doc

(2258 KB) Pobierz
Shish Kebab

Shish Kebab


Składniki:
500g. Mięso wołowe mielone (paczkowane)
400g. Jogurt naturalny
2 szt. Cebula (średnia)
5 szt. Ząbków czosnku (3 do mięsa, 2 do sosu czosnkowego)
1 szt. Sałata lodowa (wystarczy pół główki)
1 szt. Papryka czerwona, żółta lub zielona (kolor jest bez znaczenia, można dodać po trochu w każdym kolorze aby sałatka była kontrastowa)
1 - 2 szt. Pomidor
1 szt. Ogórek szklarniowy

mięso wołowe pakowane Sokołówjogurt naturalnycebula świeżaczosneksałata lodowapapryka słodkapomidory, pomidorogórek szklarniowy

Przyprawy:
Sól, pieprz, kostka bulionowa cielęca lub wołowa, przyprawa kebab

sól pieprzbulion cielęcyprzyprawa kebab turecki
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności w 300 ml. wody należy rozpuścić pół kostki bulionu cielęcego i odłożyć do ostudzenia.
Mięso przekładamy do miski w której będziemy je wyrabiać, jedną dużą cebulę bądź dwie mniejsze obieramy i ścieramy na tarce z najmniejszym oczkiem, tak jak do placków ziemniaczanych.
Obieramy trzy ząbki czosnku i ścieramy je na małej tareczce do mięsa.
Mięso wyrabiamy dodając co jakiś czas przyprawy do kebab'a i dolewając po troszku bulionu, przyprawę wsypujemy całą a bulion do momentu aż mięso będzie miało konsystencje masy dobrej do uformowania małych kuleczek.
Tak wyrobione i przyprawione mięso odkładamy minimum na 2 godzin do lodówki, aby przeszło przyprawami, czosnkiem i cebulą.

sałatka do kebaba
W tym czasie przygotujemy sałatkę, wszystkie warzywa myjemy, z sałaty pozbywamy się zwiędłych liści, z papryki usuwamy gniazdo nasienne.
Sałatę rwiemy (około 1/2 główki) do miski, pół papryki i dwa pomidory siekamy na kostkę nie za drobno.
Ogórka możemy zostawić ze skórką, przekrawamy go wzdłuż i jedną połowę siekamy w pół-talarki.
Wszystko mieszamy, nie dodajemy sosu .
Do jogurtu ścieramy dwa ząbki czosnku, solimy i pieprzy wszystko mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce.

shish kebab

Gdy mięso odstoi lepimy małe kuleczki i przekładamy do parowaru, gotujemy około 25 minut w zależności ile mamy poziomów.
Sałatkę przekładamy na cały talerz, polewamy sosem czosnkowy a na tym układamy kuleczki kebab shisha polewamy je sosem i gotowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kąski curry na sałacie lodowej i rukoli z pomidorami w sosie czosnkowym


Składniki (2 - 3 porcje):
2 szt. Piersi z kurczaka
1 - 2 szt. Pomidory
50 g. Rukoli
1/2 główki sałaty lodowej
150 ml. Jogurt naturalny
200 ml. Jogurt naturalny typu greckiego
2 duże ząbki czosnku
piersi z kurczakapomidor, pomidoryrukolasałata lodowajogurt naturalnyjogurt naturalny tolonis typu greckiegoczosnek 


Przyprawy:
Sol, pieprz mielony lub świeżo mielony, papryczka ostra chili, curry
sólpieprzostra papryczka chilicurry


Przygotowanie:


piersi z kurczaka, drewniana deska do krojenia
Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, oczyszczamy z powięzi, tłuszczu i ewentualnej chrząstki która łączy piersi.


pokrojone piersi z kurczka w kostkę na małe kąski w plastikowym pojemniczku

Umyte i oczyszczone piersi kroimy na małe kąski, przekładamy do pojemniczka w którym będą się marynować.


jogurt naturalny, curry, ostra papryczka chili, miseczka
Do miseczki przekładamy 150 do 200 mililitrów jogurtu naturalnego, solimy do smaku dodajemy jedną łyżeczkę chili oraz dwie łyżeczki curry, wszytko mieszamy do jednolitej konsystencji.
Tak przygotowana marynatą zalewamy wcześniej przygotowane kąski, mieszamy aby marynata pokryła całe mięso przykrywamy i odstawiamy na cztery godziny do lodówki.


miseczka, jogurt naturalny typu greckiego, sól, pieprz, czosnek
W kolejnej miseczce przygotujemy sos czosnkowy.
Przekładamy 200 g. jogurtu naturalnego typu greckiego, solimy i pierzymy do smaku oraz ścieramy dwa ząbki czosnku, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Gdy kąski poleżą w marynacie cztery godziny przekładamy je do parowaru z całą marynata i gotujemy na parze 30 minut w tym czasie przygotujemy sałatę.


misa metalowa, sałata lodowa
Sałatę lodową siekamy według uznania i przekładamy do dużej misy.


misa metalowa, rukola, sałata lodowa
Rukolę płuczemy pod zimną bieżącą wodą w sitku i dodajemy do sałaty lodowej, wszystko dokładnie mieszamy.


talerz, rukola, sałata lodowa, pomidory
Porcję wymieszanej sałaty z rukolą przekładamy na talerz.
Myjemy pomidora pod zimną bieżącą wodą, kroimy na małe kawałki według uznania i układamy na sałacie i rukoli.
Gdy mięso się ugotuje przekładamy na wcześniej przygotowany talerz i polewamy wszystko sosem czosnkowym, smacznego.

 

 

 

 

 

 

 

 


kąski caryy z piersi kurczaka na sałacie lodowej i rukoli z pomidorami w sosie czosnkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pulpety nadziewane papryką w sosie pomidorowym z kaszą jenczmienną


Składniki (2 - 3 porcje):

250g. Mięso wołowe mielone (paczkowane)
200g. Kasza jęczmienna
1 szt. Papryka czerwona (może być też zielona lub żółta)
1 szt. Jajko świeże
1 op. Otręby owsiane
500 g. Sok pomidorowy Tomatera
1 szt. Ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

mięso wołowe mielone, tatar wołówykasza jęczmiennapapryka słodka czerwona, zielona, żółtajajkootręby owsianesok pomidorowy tomateraząbek czosnkuoliwa z oliwek

Przyprawy:
Pieprz i sól, bulion cielęcy lub wołowy, papryka słodka, papryka ostra, oregano suszone, bazylia suszona, cukier

pieprz i sólbulion cielecypapryka słodkapapryka ostraoregano suszonebazylia suszonacukier biały
Przygotowanie:

Sos pomidorowy:

W pierwszej kolejności przygotujemy sos do pulpetów aby przeszedł suszonymi ziołami i nabrał smaku i zapachu.

czosnek posiekany w plastry
Do rondelka wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i podgrzewamy, w tym czasie obieramy czosnek i siekamy w plasterki.
Czosnek wrzucamy na oliwę i podsmażamy przez około 2 minuty, do czasu aż poczujemy przepiękny zapach czosnku.
Następnie wlewamy całe opakowanie (500g.) soku pomidorowego Tomatera.

sos pomidorowy
Do sosu dodajemy jedną łyżeczkę cukru, po płaskiej łyżeczce oregano i bazylii, soli oraz ostrej papryki do smaku, papryki można nie dodawać jeśli nie możemy jeść ostrych potraw.
Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając a w razie konieczności doprawiamy solą.

 

Pulpety:

Do miski w której będziemy wyrabiać mięso na pulpety wbijamy jedno jajko, paprykę myjemy i pozbawiamy gniazda nasiennego.
Przekrawamy paprykę wzdłuż na pół, jedną część siekamy drobno w kosteczkę i wrzucamy do miski z jakiem, drugą część zostawiamy do innej potrawy a jeżeli robimy z większej ilości mięsa także siekamy (na 250g. pół papryki).
Doprawiamy wszystko dwiema łyżeczkami czerwonej słodkiej papryki, wrzucamy 250g. mięsa mielonego wołowego i solimy.

pulpety nadziewane papryką
Wszystko wyrabiamy aby się połączyło, podczas wyrabiania dodajemy po trochu otrębów owsianych aby powstała masa dobra do ulepienia pulpetów.
Gdy mięso jest wyrobione lepimy pulpeciki, układamy od razu na dolnej misce parowaru, miskę wkładamy do lodówki na godzinkę.
W 300 ml. gorącej wody rozpuszczamy połowę kostki bulionowej, w miseczce do gotowania na parze umieszczamy 200g. kaszy i zalewamy bulionem.
Pierwszą miskę z pulpetami kładziemy na parowar, na drugim poziomie kładziemy miseczkę z kaszą wszystko parujemy 35 do 40 minut.
Po ugotowaniu przekładamy kaszę i pulpety na talerz, polewamy sosem pomidorowym, smacznego.



pulpety wołowe nadziewane papryką w sosie pomidorowym 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin