Wegetariański Shepherd(4).docx

(303 KB) Pobierz

Wegetariański Shepherd's Pie

Jesień rządzi się swoimi prawami, a najważniejszym z nich wszystkich jest to, która wymaga aby zawsze w domu czekała ciepła kolacja. Pikantna zupa soczewicowa, rozgrzewający krem z dyni a najchętniej gorący, sycący jak nic innego wegetariański shepherd's pie.

 

Zapiekanka pasterska to klasyczne danie domowej kuchni brytyjskiej. Oryginalnie składa się z warstwy mięsa duszonego z selerem, marchewką i cebulą doprawionej prostymi przyprawami i przykrytej ziemniaczanym puree z chrupiącym wierzchem. W moim przepisie pod warstwą ziemniaków kryje się  potrawka z soczewicy: również z selerem i marchewką, doprawiona sporą ilością pieprzu, czosnku i kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego. Przecier jest w tym przepisie najważniejszy - nie można go zamienić ani na świeże pomidory, ani w żadnym wypadku na krojone pomidory z puszki. Żeby wydobyć głęboki smak warzywnego gulaszu i zachować jego przyjemną, gęstą konsystencję konieczny jest dobry przecier w niedużej ilości - jeżeli chlupniemy go za dużo, to pomidory zdominują całość i zapiekanka będzie smakować się jak placek po węgiersku w barze mlecznym. Za to jeśli podążać za przepisem i doprawić zapiekankę wyraźnie ale prosto, to zakochamy się w jesiennych kolacjach na resztę życia. 

 

http://3.bp.blogspot.com/-0A1pl58YShI/UKZGkTTOVNI/AAAAAAAABTM/u12ABg1zfog/s1600/_MG_2081.jpg

 

Wegetariański Shepherd's Pie

 

Składniki na ogromne, szklane naczynie żaroodporne:

·         400 g zielonej soczewicy, namoczonej we wrzątku przez 1-2 godziny

·         1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 

·         2 nieduże marchewki

·         2 łodygi selera naciowego

·         1 duża cebula

·         szczypta tymianku

·         szczypta rozmarynu

·         2 ząbki czosnku

·         sól i pieprz

·         olej

Na ziemniaczane puree:

·         5 ziemniaków średniej wielkości

·         1/3 szklanki mleka lub mleka roślinnego

·         3 łyżki masła lub masła roślinnego + kilka płatków 

·         szczypta gałki muszkatołowej

·         szczypta rozmarynu

·         sól i pieprz

Przygotowanie:

1.      Namoczoną soczewicę opłukać i gotować w świeżej wodzie do miękkości, powinna być bardzo miękka ale jeszcze się nie rozpadać. Po namoczeniu soczewicy na ugotowanie jej wystarczy z reguły około 20 minut.

2.      Kiedy soczewica się gotuje obrać ziemniaki, przekroić je na połówki i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości.

3.      Warzywa pokroić w kostkę, na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć cebulę. Kiedy zacznie się szklić dodać marchew i seler naciowy, wszystko smażyć na małym ogniu przez 5-8 minut delikatnie mieszając. 

4.      Ugotowaną soczewicę odcedzić i dodać do podsmażonych warzyw, dokładnie wymieszać i dodać koncentrat, czosnek, przyprawy oraz sól i pieprz. Połączyć dokładnie ze sobą i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut. Na koniec spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

5.      Ziemniaki odcedzić, dodać wszystkie składniki poza rozmarynem i rozgnieść na gładkie puree.

6.      Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć soczewicową potrawkę a na niego łyżkami wykładać ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Posypać rozmarynem, a na ziemniakach położyć kilka płatków zimnego masła i zapiekać przez około 20-30 minut. Najbardziej cieszy drugiego dnia, kiedy wystarczy odgrzać zapiekankę w piekarniku, najeść się do syta i zobaczyć, że zostało jeszcze na trzeci dzień. 

http://1.bp.blogspot.com/-53Z601KBI8s/UKZMa1mbdJI/AAAAAAAABTs/MlF1uzWhwtg/s1600/_MG_2064.jpg

 

 

Spróbuj również:

Co do chleba? Pasztet z soczewicy i marchewki

Lekka i wegańska sałatka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami.

LinkWithin

Print Friendly and PDF

Autor: Marta o 15:32 17 komentarze http://img1.blogblog.com/img/icon18_email.gif

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin