· torebka ryżu preparowanego
· 20 dag masła lub margaryny
· 30 dag cukierków irysów lub toffi
· 4 łyżki kakao lub 5 dag czekolady
· oliwa do posmarowania blachy lub papier do ciasta
· polewa czekoladowa
· wiórki kokosowe do dekoracji
· 1.W rondlu stopić tłuszcz, wsypać połamane i pokruszone cukierki (lub masę kajmakową) oraz kakao lub czekoladę.
· 2.Mieszając, ogrzewać na małym ogniu (najlepiej postawić rondel na płytce). Gdy składniki dokładnie się połączą, wsypać ryż.
· 3. Wymieszać i wylać masę na formę, posmarowaną lub wyłożoną pergaminem do pieczenia.
· 4. Odstawić masę na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężała, po czym uformować kulki.
· 5. Roztopić polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W roztopionej polewie zanurzyć ryżowe kulki i posypać je wiórkami kokosowymi.
viktus