Kulki ryżowe.doc

(38 KB) Pobierz
Kulki ryżowe

Kulki ryżowe

Kulki ryżowe

Składniki

·         torebka ryżu preparowanego

·         20 dag masła lub margaryny

·         30 dag cukierków irysów lub toffi

·         4 łyżki kakao lub 5 dag czekolady

·         oliwa do posmarowania blachy lub papier do ciasta

·         polewa czekoladowa

·         wiórki kokosowe do dekoracji

Etapy przygotowania

·         1.W rondlu stopić tłuszcz, wsypać połamane i pokruszone cukierki (lub masę kajmakową) oraz kakao lub czekoladę.

·         2.Mieszając, ogrzewać na małym ogniu (najlepiej postawić rondel na płytce). Gdy składniki dokładnie się połączą, wsypać ryż.

·         3. Wymieszać i wylać masę na formę, posmarowaną lub wyłożoną pergaminem do pieczenia.
 

·         4. Odstawić masę na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężała, po czym uformować kulki.

·         5. Roztopić polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W roztopionej polewie zanurzyć  ryżowe kulki i posypać je wiórkami kokosowymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin