Kartacze babci Rozy.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki na kartacze wg babci Różyczki

Ciasto

• 2,5 kg ziemniaków

• 8-9 ziemniaków ugotowanych dużych

• 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej

Farsz

• 1 kg łopatki wieprzowej

• pieprz ziołowy

• sól

• majeranek

• cebula

Dodatkowo

• boczek lub skwarki do polania

• 1 cebulka mała

• włoszczyzna do mięsa

 

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.

Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.

Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.

Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.

Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin