Buraczki do słoika.odt

(14 KB) Pobierz

                    Buraczki do słoika na zimę

 

                     3 kg buraków

                     3 średnie cebule

                     ocet lub szczypta kwasku cytrynowego, cukier, sól

 

Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości ( jeżeli skórka zaczyna schodzić można również po tym stwierdzić ,że buraki są gotowe). Studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę (jeżeli chcemy przechowywać w krótkim okresie czasu. Jeżeli dłużej cebuli (nie dodajemy), doprawiamy wedle własnego smaku octem lub kwaskiem, cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę aby smaki się połączyły, by można było ewentualnie doprawić.

Buraczki wkładamy do słoików dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut. Wyjmujemy i odwracamy słoiki do góry nogami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin