Kategoria: Ciasta i Desery
Uproszczony przepis na deser Tiramisu, pozwalający na jego szybkie wykonanie z niewielu składników. Deser widoczny na zdjęciu zrobiłam wyjątkowo w tortownicy, zwykle używam pucharków. Z tej ilości składników wychodzą 4 duże pucharki
dla 2-4 osób
ser Mascarpone (ja używam serka firmy Piątnica dostępnego w Biedronce), 250gschłodzona śmietanka kremówki 30%, 130 gokrągłe (najlepiej małe) biszkopty, Ok. 1 opakowaniecukier puder, Ok. 4 płaskie łyżeczki (dosłodzić wedle upodobań)zaparzona mocna kawa, 1 kubeklikier Amaretto, Ok. 5 łyżekKakao, kawa mielona, płatki migdałowe do dekoracji,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Schłodzoną kawę połączyć z likierem. Rozmieszać serek z cukrem pudrem. Ubić śmietanę. Delikatnie połączyć ser ze śmietaną.2. Ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w mieszance kawy i amaretto. Ułożyć warstwę serowo-śmietanową. Z tej ilości składników w dużej tortownicy wyjdzie tylko 1 warstwa. W małej tortownicy lub w pucharkach wyjdą 2 warstwy.3. Wierzch posypać obficie kakao i mieloną kawą. Na wierzch posypać płatki migdałowe.Przed podaniem schłodzić (najlepiej kilka godzin) w lodówce.
Początek formularza
Dół formularza
tatanka.com