Pizza Margarita
Składniki
· 30 dag mąki - 2 szklanki
· 1 szklanka ciepłego mleka
· 2 dag drożdży
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka cukru
· 3 łyżki oleju kujawskiego
· 20 dag żółtego sera
· ketchup
· bazylia, oregano
Wykonanie
Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki robię rozczyn i pozostawiam do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn wlewam do mąki, dodaję sól i cierpliwie wyrabiam na gładką masę. Dodaję olej i dalej wyrabiam. Trwa to chwilę. Kulkę ciasta odstawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje, układam na blaszce, formuje rant i smaruje ketchupem.
Posypuje serem, przyprawiam bazylią i oregano.
Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 15 minut w 180 stopniach.
Birdosz