1
INSTRUKCJA STANOWISKOWA BHP
SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE W MAGAZYNKACH PODRĘCZNYCH
3. Towary w magazynkach podręcznych powinny być magazynowane w pomieszczeniach i miejscach do tego przeznaczonych.
4. Składowanie i magazynowanie towarów w magazynkach podręcznych uzależnione jest od formy magazynowania (palety, regały, stojaki itp.).
5. Towary w magazynkach podręcznych należy składować wg zasad technologicznych i organizacyjnych, wynikających z rodzaju i właściwości przechowywanych materiałów, ich wielkości, rodzaju opakowania i właściwości.
SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE TOWARÓW.
1. Pomieszczenia magazynowe powinny spełniać wymagania bezpieczeństwa, stosownie do rodzaju i właściwości składowanych w nich towarów. W szczególności należy:
a. Zachować czystość pomieszczeń.
b. Podłogi, ściany, regały itp. powinny być łatwo zmywalne, odporne na zawilgocenie, nie powodujące zapylenia.
c. Zapewniać właściwe oświetlenie.
d. Pomieszczenia składowe powinny być wyposażone w odpowiednie instalacje: elektryczną i wentylacyjną.
2. Przy składowaniu towarów należy:
a. Określić dla każdego rodzaju składowanego towaru nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia urządzeń przeznaczonych do składowania (regałów, podestów itp.)
b. Zapewnić, aby masa składowanego materiału, łącznie z masą urządzeń przeznaczonych do jego składowania i transportu nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia podłóg i stropów, na których odbywa się składowanie,
c. Wywiesić czytelne informacje o dopuszczalnym obciążeniu podłóg i stropów i urządzeń przeznaczonych do składowania.
3. Regały powinny mieć odpowiedni wytrzymałą i stabilną konstrukcję oraz zabezpieczania przed ich przewróceniem.
4. Sposób układania towarów na regałach i ich zdejmowanie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa pracowników.
5. Towary należy układać w wyznaczonych miejscach tak, aby jedne i te same towary leżały możliwie stale w jednym miejscu, na jednym regale lub stosie.
6. Towary łatwo tłukące się, niebezpieczne substancje i preparaty chemiczne oraz towary o największej masie powinny być składowane na najniższych półkach regałów.
7. Towary, których wymiary, kształty i masa decydują o ich indywidualnym sposobie składowania, powinny być składowane lub układane z uwzględnieniem położenia ich środka ciężkości, tak aby zapobiec ich wywróceniu się lub spadnięciu.
8. Przy składowaniu towarów w stosach należy zapewnić stateczność stosów poprzez składowanie na wysokość uzależnioną od rodzajów towarów, ich wymiarów , masy, kształtów oraz wytrzymałości opakowań.
9. Przy składowaniu towarów należy zwrócić na zachowanie bezpiecznych przejść, szerokość ich w magazynach o powierzchni 15 do 30 m2 nie powinna być mniejsza niż 0,9 m, a w magazynach o powierzchni powyżej 30m2 minimum 1,2 m.
10. Przy składowaniu towarów na paletach lub w kontenerach szerokość odstępu między regałami powinna być odpowiednia do stosowanych środków transportowych oraz powinna umożliwiać bezpieczne operowanie tymi środkami i ładunkami.
11. Magazynek i jego zaplecze powinno być wyposażone w sprzęt ułatwiający składowanie i zdejmowanie towarów ( drabinki zaczepne, rozstawne, schodki dwustopniowe).
12. Sprzęt i naczynia używane w pomieszczeniach magazynowych powinny być w dobrym stanie technicznym i czyste.
1. Ręczne przemieszczanie i przewożenie ciężarów o masie przekraczającej ustalone normy jest niedopuszczalne.
2. Niedozwolone jest ustawianie w przejściach na traktach komunikacyjnych w magazynach paczek, worków, skrzyń lub innych przedmiotów.
3. Nie wolno grupować razem towarów, które oddziaływują na siebie w sposób szkodliwy lub wzajemnie tworzą związki szkodliwe.
4. Nie powinny być usytuowane przy wyjściach ewakuacyjnych stoiska z artykułami łatwo palnymi.
5. Niedopuszczalne jest stosowanie różnicy poziomów oraz progów między zapleczem a pozostałymi pomieszczeniami
1. W magazynie powinna znajdować się łatwo dostępna i dobrze wyposażona apteczka I pomocy.
2. Magazynek i jego zaplecze powinny być wyposażone w niezbędny sprzęt gaśniczy.
Specjalista ds. BHP
................................
zielinskiryszard