Muffiny cytrynowe z makiem.doc

(76 KB) Pobierz
Muffiny cytrynowe z makiem

Muffiny cytrynowe z makiem

Muffiny cytrynowe z makiem

Składniki na 12 muffinek:

·         170 ml oleju słonecznikowego

·         225 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         ½ łyżeczki soli

·         190 g cukru pudru

·         1 duże jajko

·         1 białko

·         150 ml mleka

·         sok i skórka otarta z jednej cytryny

·         2 łyżeczki maku + mak do dekoracji

W naczyniu wymieszać suche składniki: makę, cukier puder, sól, mak, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu składniki mokre: olej, jajko, białko, mleko, sok i skórkę z cytryny. Połączyć obie mikstury, wymieszać szybko i niezbyt starannie - mogą pozostać grudki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić ciasto (ja nakładałam pełną papilotkę). Posypać makiem dla dekoracji. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze

190ºC.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin