Likier.odt

(13 KB) Pobierz

Likier orzechowy 
Do gąsiorka wlać litr spirytusu i szklankę przegotowanej ostudzonej wody, włożyć pół kilograma pokrojonych na ćwiartki zielonych włoskich orzechów, trzy gorzkie migdały oraz kawałek cynamonu i 10 goździków. 
Gąsiorek szczelnie zakorkować i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 - 4 tygodnie (codziennie nim potrząsać). 
Następnie nalewkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę. 
Pół kilograma cukru zalać szklanką wody i zagotować. 
Do gorącego syropu wlać ostrożnie orzechową nalewkę, dokładnie wymieszać, porozlewać do butelek. 
W ciemnym i chłodnym miejscu przechowywać przez co najmniej rok. 
Likier ma piękny złotawy kolor, jest lekko gorzki i bardzo smaczny. 
 

Likier z czarnych porzeczek 
Do dużego gąsiora wlać 3 l soku z czarnych porzeczek, dodać 2 kg cukru, litr przegotowanej wody, torebkę drożdży winnych oraz 1 dag ziela angielskiego i zostawić do fermentacji na 3 tygodnie. 
Po tym czasie dodać kilogram cukru i odstawić na następne 6 tygodni. 
Wreszcie wlać pół litra 96% spirytusu, szczelnie zakorkować i zostawić w ciemnym miejscu do sklarowania, po czym ostrożnie porozlewać do butelek. Zakorkować, odstawić na 2 - 3 miesiące. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin