NALEWKA Z PIGWY Składniki: 1 kg owoców pigwy właciwej 0,5 kg cukru (lub miód) 0,5 l spirytus 95% 0,5 l wódki 40% Sposób wykonania: Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić. Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesišc, co kilka dni potrzšsajšc słojem. Po tym czasie zlać nalew, aż do uzyskania syropu.Owoce zasypać cukrem,lub zalać płynnym miodem = wstrzšsać co 2-3 dni naczyniem, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Zlać syrop i połšczyć z wczeniej uzyskanym nalewem alkoholowym. Odstawić na tydzień, przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka dojrzewa co najmniej 3 miesišce w chłodnym, ciemnym miejscu. W smaku podobna do nalewki jabłkowej.
kosmonauta61