NALEWKA Z PIGWY.txt

(0 KB) Pobierz
NALEWKA Z PIGWY

Składniki:
1 kg owoców pigwy właciwej
0,5 kg cukru (lub miód)
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódki 40%

Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić.
Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesišc, co kilka dni potrzšsajšc słojem.
Po tym czasie zlać nalew, aż do uzyskania syropu.Owoce zasypać cukrem,lub zalać płynnym miodem = wstrzšsać co 2-3 dni naczyniem, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru.  
Zlać syrop i połšczyć z wczeniej uzyskanym nalewem alkoholowym.
Odstawić na tydzień, przefiltrować i rozlać do butelek.
Nalewka dojrzewa  co najmniej 3 miesišce w chłodnym, ciemnym miejscu. 
W smaku podobna do nalewki jabłkowej.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin