Owoce w sosie z wina.doc

(25 KB) Pobierz
Owoce w sosie z wina "

Owoce w sosie z wina "

 

Składniki:

5 sztuk jabłek lub gruszek albo 15 moreli,
3 łyżki cukru,
szklanka białego wina,
4 żółtka,
6 łyżeczek cukru,
łyżka kolorowego dżemu.

 

Sposób przyrządzenia:

        Duże dorodne jabłka obrać, pokroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka w niewielkiej ilości dość słodkiego syropu i podgotować starannie tak, aby zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Wyjąć jabłka z syropu (powinno być go około 1 szklanki) i ułożyć na szklanym półmisku przekrojem do góry. W zagłębieniu po usunięciu gniazd nasiennych włożyć po pół łyżeczki kolorowego dżemu. Żółtka utrzeć z cukrem. Wino i syrop podgrzać do wrzenia, a następnie wrzącym płynem (ciągle mieszając) zaparzyć utarte żółtka, wstawić wszystko jeszcze do gorącej wody i mieszając trzepaczką podgrzać, aby masa zgęstniała. Sos studzić mieszająci przestudzonym oblać jabłka. Do nabierania podać łyżkę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin