1 kurczak (ok. 600 g) lub 2 - 3 udka,1 cebula,1 marchewka,1 - 2 pomidory (świeże lub konserwowe),0.5 szkl. makaronu typu "nitki",1 łyżka roztopionego masła,1 żółtko,ok. 0.75 szkl. jogurtu naturalnego (najlepiej bakoma),sól,pieprz,sok z cytryny.
Kurczaka umyć, przełożyć do garnka i zalać go zimną, lekko osoloną wodą (tak by woda pokryła kurczaka). Cebulę pokroić drobno, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do kurczaka. Gotować na umiarkowanym ogniu. Gdy mięso zmięknie oddzielić je od kości i podzielić na drobne kawałki. Do zupy dodać makaron, starty na tarce pomidor oraz masło. Gdy makaron zmięknie do zupy dodać żółtko wymieszane z jogurtem (stopniowo by jogurt się nie zważył). Na koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Przed podaniem zupę można posypać natką pietruszki.
tatanka.com