4 kg rzewienia (rabarbau),10 l wody,2 - 2.5 kg cukru,15 - 20 g kwasku cytrynowego,4 g pożywki drożdżowej,6 g węglanu wapnia,0.25 - 0.5 g taniny,drożdże:Sherry,Steinberg lub Tokaji.
Najpierw należy wytrącić z rzewienia szkodliwy dla zdrowia kwas szczawiowy. W tym celu soczyste, drobno pocięte łodygi rzewienia zagotować w 2 l wody z czystym węglanem wapnia, dobrze zmieszać i dodać następne 2 l wody, po czym odstawić do chłodu na 3 dni, po upływie których odwirować miazgę w sokowirówce, dodać cukier, kwasek cytrynowy, szczyptę taniny oraz pożywkę drożdżową, dopełnić wodą do 10 l, zamieszać i zaszczepić rozmnożoną matką drożdżową. Dalej postępować, jak w omówieniu ogólnym wyrobu win owocowych.
tatanka.com