kuchnia czeska.pdf

(7020 KB) Pobierz
Kuchnia czeska
891980345.029.png 891980345.030.png 891980345.031.png
 
Najbardziej znane
czeskie książki kucharskie
„Kucharka domowa czyli rozprawa o daniach mIęsnych i postnych dla
córek czeskich i morawskich“ z roku 1826 , której autorką była Magdalena
Dobromila Rettigová , legendarna czeska kucharka. Drugą najbardziej znaną
czeską kucharką jest Marie Janků-Sandtnerová , której „Księga rachunków
i przepisów kucharskich“ z 1924 roku jest wydawana w Czechach do dziś.
Pierwsza napisana po czesku książka z przepisami kulinarnymi ukazała się
w Ameryce i nosiła nazwę „Kucharka domowa czesko-amerykańska“, a jej
autorką była Marie Rosická .
891980345.001.png 891980345.002.png
Przez żołądek
do serca
Tak głosi jedno z najpopularniejszych przysłów czeskich.
Klucz do czeskiego serca leży na talerzu – i oczywiście
w ku u piwa. Poznanie czeskiej kuchni właściwie oznacza,
jacy są naprawdę Czesi i Morawianie.
Kuchnia czeska jest kuchnią tradycyjną, rozwijała się setki lat i miały
na nią wpływ kuchnie okolicznych krajów. W czasach Monarchii Austro-
węgierskiej były to głównie wpływy kuchni austriackiej, węgierskiej
i bawarskiej. Należy jednak nadmienić, że kuchnie okolicznych państw
również przejmowały niektóre tradycje kuchni czeskiej. Typowa czeska
gospodyni zawsze w swojej kuchni wykorzystywała przede wszystkim
te surowce, które można było wyhodować we własnym zakresie –
zboża, rośliny strączkowe i ziemniaki. Podobnie było z mięsem –
wołowina, wieprzowina i drób biegały po podwórku, dziczyzna
w pobliskich lasach, a ryb było pod dostatkiem w rzece lub stawie.
Potrawy i gotowanie odgrywały w dziejach Czech zawsze ważną
rolę. Pierwsza książka kucharska ukazała się już w 1535 roku, natomiast
wyposażenie współczesnej sobie kuchni szczegółowo opisał nawet sam
Jan Amos Komeński w swoim dziele „Orbis Pictus“.
rolę. P
wypo
Globalizacja przyniosła do całej Europy modę na „fast foody“. Tendencja
by gdziekolwiek na świecie jeść te same dania jest silna, jednak tradycji
narodowych nie można całkowicie stłumić, a kuchnia czeska w szczególności
nie pozwalała sobie nigdy niczego dyktować, chociażby z tego powodu,
że miała swoje korzenie w przeważającej mierze w skromnych warunkach,
kształtowały ją osoby, które miały niewiele do stracenia. Kiedy w Czechach
zaczniesz rozmawiać o tutejszej kuchni, bardzo szybko pojawią się zdania typu
„jak gotowały nasze babcie“. Czesi są konserwatywni, być może właśnie dlatego
zachowali wiele z tego, co we współczesnych zaganianych czasach dawno już
zniknęło z kuchni świata. O tym, że są to potrawy nadzwyczajne i niebiańsko
smaczne, postaramy się Państwa przekonać na dalszych stronach.
„Dobre jadło, dobre picie przedłużają życie.“
„Jedzenie i picie duszę z ciałem trzyma razem.“
„Śniadanie jedz obfite, obiadu połowę, a kolację oddaj wrogowi.“
„Pan Bóg dał ludziom jedzenie a diabeł kucharzy.“
„Głód jest najlepszym kucharzem.“
„Głód to przebrane pragnienie.“
Czeskie przysłowia o jedzeniu
891980345.003.png 891980345.004.png 891980345.005.png 891980345.006.png 891980345.007.png
Zupa to podstawa
Zupa ziemniaczana
Zupa to podstawa, kto jej nie je, ten nie urośnie - to powiedzenie
znane jest w Czechach od dawien dawna. Bez zupy w ogóle nie
można sobie wyobrazić czeskiej kuchni. Stanowi ona preludium,
które rozgrzeje, omami zapachem i przygotuje komórki smakowe
do spożywania następnych dań. To wspaniale ozdobiona brama
prowadząca do krainy tradycyjnego czeskiego biesiadowania.
Królową czeskich zup jest bez wątpienia zupa ziemniaczana . W każdym
regionie gotuje się ją trochę inaczej, a przepis na tę zupę jest często
przechowywany jak skarb rodzinny. Jednakże zawsze stanowi ona
symfonię naturalnych smaków, warzyw korzeniowych, pachnących
grzybów i przede wszystkim ziemniaków, z delikatnym powiewem
czosnku i wyraźnym bukietem majeranku, będącym księciem wśród
czeskich przypraw. Być w Czechach i nie spróbować aczków to grzech,
którego nie można wybaczyć nawet na sądzie ostatecznym. Znane jest
też ich dobroczynne działanie na podrażniony alkoholem żołądek, który
potra ą przeobrazić w przytulny i przyjemny przybytek. Wspomniany
eliksir przygotowuje się z drobno pokrojonych
żołądków krowich, których nie należy się obawiać.
Nagrodą dla odważnych jest bowiem pikantny
smak papryki i czosnku wraz z nieodłącznym
majerankiem. A jak po nich smakuje piwo…
Flaczki
4
891980345.008.png 891980345.009.png 891980345.010.png 891980345.011.png 891980345.012.png 891980345.013.png 891980345.014.png 891980345.015.png 891980345.016.png 891980345.017.png 891980345.018.png 891980345.019.png
Kulajda
Kulajda
Inne popularne zupy
Zupa czosnkowa – kolejne danie dobre na kaca,
w niektórych regionach gotuje się ją mocną,
w innych jeszcze mocniejszą…
Rosół wołowy lub z kury – rosoły mięsne
od niepamiętnych czasów były lekiem na wszystkie
choroby, rozgrzewają, wzmacniają, uspokajają…
Zupa z soczewicy – cudo pachnące czosnkiem
i słoniną, nieodłączny element Noworocznego stołu –
podobno przyciąga pieniądze jak magnes igłę
Zupa gulaszowa – smaczny i mocny skarb
wszystkich miłośników zup, traktowanych jako
lżejszy obiad lub konsumowanych na kolację
Zupa z karpia – podstawa kolacji wigilijnej, esencja
tego co najlepsze, co czyni karpia karpiem
Kolejnym przysmakiem jest żurek . Naprawdę nigdzie indziej nie
spotkamy zupy z zakwasu chlebowego, ziemniaków, grzybów
i najdelikatniejszej śmietany, nieco kwaśnej, pachnącej podgórskimi
łąkami i lasami świerkowymi. W niektórych regionach zamiast żurku
gotuje się kulajdę , pożywną i gęstą zupę grzybową ze śmietaną
i nieodłącznym jajkiem. Mówiąc krótko byłoby błędem nie skorzystać
z zaproszenia i nie skosztować tych smakowitych zup.
Prz ygoto wanie ma karonu d o zupy
propo zycja
Alchemia zapraw do zup
„Stracone jajko“ – wrząca woda z octem potra ą wyczarować jedwabistą masę
jajeczną z ciekłym żółtkiem ukrytym wewnątrz.
Kluseczki na tysiąc sposobów – od najbardziej tradycyjnych wątrobianych,
poprzez kluseczki z kaszy manny aż po drożdżowe
Makaron – nitki, z grzybami, z fritaty, z naleśników – ważne, żeby było dużo!
Dokąd się wybrać na zupę czosnkową?
W Czechach dobrą restaurację pozna się po zupie.
Serwują ją wszędzie – wypróbuj na przykład restaurację
U Bulánka w Blatňovicach w Czechach Wschodnich.
5
891980345.020.png 891980345.021.png 891980345.022.png 891980345.023.png 891980345.024.png 891980345.025.png 891980345.026.png 891980345.027.png 891980345.028.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin