1. Cyjanek potasu jest trucizną blokującą:
A. przepuszczalność zewnętrznej błony mitochondrialnej
B. IV kompleks enzymatyczny łańcucha oddechowego
C. glikolizę
D. syntazę ATP
2. Kwas solny i chymotrypsyna odgrywają rolę w trawieniu:
A. lipidów
B. węglowodanów
C. białek
D. kwasów nukleinowych
3. Wskaż odpowiedź, która najlepiej charakteryzuje funkcje tłuszczów:
A. materiał budulcowy dla komórek, źródło i magazyn energii, przekaźnik informacji
B. materiał budulcowy dla komórek, magazyn energii, składnik RNA i DNA
C. składnik kwasów nukleinowych, źródło i magazyn energii, przekaźnik informacji
D. składnik kości, przekaźnik informacji, składnik RNA i DNA
4. Amylaza obecna w dwunastnicy:
A. jest syntetyzowana w trzustce i bierze udział w trawieniu węglowodanów
B. jest syntetyzowana w dwunastnicy i bierze udział w trawieniu węglowodanów
C. jest syntetyzowana w trzustce i bierze udział w trawieniu lipidów
D. jest syntetyzowana w dwunastnicy i bierze udział w trawieniu lipidów.
5. W warunkach głodu, kiedy glukoza nie jest dostarczana z pożywieniem, do jej syntezy dochodzi w procesie określanym jako:
A. fosfolipoliza
B. glikoliza
C. glikogenogeneza
D. glukoneogeneza
6. Które z wymienionych poniżej węglowodanów nie ulegają strawieniu ani wchłonięciu w przewodzie pokarmowym człowieka?
A. skrobia, maltoza, glikogen
B. celuloza, hemiceluloza, pektyny
C. glukoza, maltotrioza, sacharoza
D. fruktoza, galaktoza, maltoza.
7. Jakie jest główne źródło cholesterolu w organizmie?
A. lipidy zawarte w pokarmie
B. żółć
C. cholesterol endogenny powstający w wątrobie
D. w równym stopniu lipidy zawarte w pokarmie oraz cholesterol endogenny powstający w wątrobie.
8. Wyłącznie tlenowy typ metabolizmu jest charakterystyczny dla:
A. jelit i mięśni poprzecznie prążkowanych wolnych (białych)
B. siatkówki oka i erytrocytów
C. mózgu i mięśnia sercowego
D. mięśni poprzecznie prążkowanych szybkich (czerwonych) i nerek.
9. Którą frakcję cholesterolu określa się mianem „dobrego cholesterolu”?
A. LDL
B. HDL
C. VLDL
D. ILDL
10. W których tkankach zachodzi synteza glikogenu?
A. w mózgu i w mięśniu sercowym
B. w nerkach i w mięśniu sercowym
C. w mięśniu sercowym i w wątrobie
D. w wątrobie i w mięśniach
11. Który z podanych poniżej szlaków przemian glukozy prowadzi do wytworzenia rybozy, węglowodanu niezbędnego w procesie syntezy RNA?
A. glikoliza
B. szlak pentozo-fosforanowy
C. glukoneogeneza
D. glikogenoliza
12. Które enzymy uczestniczą w trawieniu węglowodanów?
A. mannaza, galaktaza, sacharaza
B. amylaza trzustkowa i amylaza ślinowa
C. glikogenaza, rafinaza, pentaza
D. odpowiedzi a i b
13. Do hormonów podwyższających stężenie glukozy we krwi należą:
A. glukagon, insulina
B. glukagon, hormony tarczycy, adrenalina
C. insulina, glikogen
D. glikogen, insulina, prolaktyna
14. Wskaż twierdzenie nieprawdziwe:
A. cukrzyca typu 1 występuje w populacji rzadziej niż cukrzyca typu 2
B. cukrzycę typu 1 określa się jako zależną od insuliny
C. komórki oporne na działanie insuliny są charakterystyczne w cukrzycy typu 1
D. terapia stosowana w leczeniu cukrzycy typu 2 obejmuje dietę, ćwiczenia fizyczne, doustne leki hipoglikemizujące oraz zastrzyki z insuliny
15. Wskaż proenzymy, które po aktywacji uczestniczą w trawieniu białek:
A. pepsynogen i trypsynogen
B. pepsyna i chymotrypsyna
C. pepsyna i trypsyna
D. chymotrypsyna i trypsyna
16. W którym organellum komórkowych zachodzi glikoliza?
A. w jądrze komórkowym
B. w cytoplazmie
C. w mitochondriach
D. w siateczce śródplazmatycznej
17. Zależność pomiędzy wartością cholesterolu LDL a ryzykiem choroby wieńcowej jest:
A. progowa: po osiągnięciu pewnej wartości nie ma potrzeby dalszego obniżania
B. wykładnicza: im niżej, tym mniejsza korzyść
C. liniowa: im niżej tym lepiej
D. żadna odpowiedź nie jest prawidłowa
18. Część białkową enzymu nazywamy:
A. holoenzymem
B. apoenzymem
C. grupą prostetyczną
D. zymogenem
19. Walutą energetyczną komórki określa się:
A. ATP
B. ADP
C. glukozę
D. kwasy nukleinowe
20. Różnica w budowie DNA i RNA dotyczy:
A. cząsteczki cukru.
B. zasad purynowych.
C. ilości wiązań fosfodiestrowych.
D. obecności dodatkowych grup chemicznych m. in. metylowych.
21. Spośród podanych poniżej stwierdzeń:
1.komplementarnymi zasadami w DNA są: adenina-tymina i cytozyna-guanina;
2.cząsteczka DNA zbudowana jest z dwóch, skręconych spiralnie łańcuchów, połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi;
3.podstawowymi zasadami purynowymi, wchodzącymi w skład nukleotydów są adenina i guanina;
prawdziwe są twierdzenia:
A. 1 i 2
B. 2 i 3
C. 1 i 3
D. wszystkie powyższe odpowiedzi są prawidłowe
22. Niedobór soli kwasów żółciowych upośledza wchłanianie:
A. maltozy
B. cystyny
C. kwasów tłuszczowych
D. galaktozy
23. Spośród stwierdzeń podanych poniżej zaznacz fałszywe:
A. produkty trawienia tłuszczów są transportowane bezpośrednio z enterocytów do naczyń krwionośnych
B. transport aminokwasów odbywa się przy udziale swoistych przenośników, zależnych od budowy łańcucha bocznego
C. węglowodany są wchłaniane w postaci monosacharydów
D. prawidłowe działanie lipazy w dwunastnicy jest zależne m.in. od obecności kolipazy
24. Spośród stwierdzeń odnoszących się do budowy białek zaznacz zdanie fałszywe:
A. struktura I-rzędowa to liniowa sekwencja aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi
B. proces denaturacji niszczy strukturę I-, II- i III-rzędową białek
C. α-heliks i β-kartka to przykłady struktury II-rzędowej
D. struktura IV-rzędowa dotyczy tylko białek zbudowanych z podjednostek
25. Końcowym produktem przemiany purynowej, obecnym we krwi jest:
A. kwas moczowy
B. bilirubina
C. mocznik
D. kreatyna
26. Spośród twierdzeń opisujących cykl Krebsa:
1. wymagane jest ciągłe dostarczanie szczawiooctanu
2. syntetyzowana jest cząsteczka GTP z GDP w reakcji fosforylacji substratowej
3. zachodzą dwie reakcje dekarboksylacji
prawdziwe są zdania:
B. 1 i 3
C. 2 i 3
D. wszystkie
27. Który z wymienionych typów RNA stanowi matrycę do syntezy białek:
A. tRNA
B. mRNA
C. rRNA
D. wszystkie odpowiedzi są prawdziwe
28. Wskaż twierdzenie nieprawdziwe:
A. aminokwasy są kodowane przez grupy trzech zasad
B. odczyt kodonu zaczyna się w określonym punkcie
C. informacyjny RNA zawiera sygnały start i stop do syntezy białka
D. kod genetyczny mitochondriów człowieka nie różni się od uniwersalnego kodu genetycznego
29. Na całkowitą pulę węglowodanów u człowieka składają się:
A. tylko węglowodany pochodzenia roślinnego
B. tylko węglowodany syntetyzowane w organizmie czlowieka
C. przede wszystkim węglowodany roślinne, a w mniejszym stopniu syntetyzowane w organizmie czlowieka
D. w równej części węglowodany roślinne i węglowodany stopniu syntetyzowane w organizmie czlowieka
30. Które z wymienionych poniżej cukrów nie są słodkie:
A. monosacharydy
B. polisacharydy
C. oligosacharydy
D. disacharydy
31. Jaki proces zapewnia sprinterom źródło energii na krótki czas intensywnego biegu:
B. glukoneogeneza
C. glukogenoliza
D. szlak pentozo-fospforanowy
32. W jakich narządach możliwa jest synteza glukozy:
A. w wątrobie
B. w nerkach
C. w jelicie
33. Glukotoksyczność prowadzi do:
A. wytworzenia dużej ilości wolnych rodników tlenowych
B. zahamowania procesów glikacji białek
C. przyspieszenia metabolizmu kreatyniny
D. uwolnienia zapasu glikogenu z mięśni
34. W której z podanych par oba białka charakteryzują się czterema poziomami organizacji ich struktury , czyli maja strukture IV rzedowa?
A. hemoglobina i mioglobina
B. hemoglobina i kapsydy wirusowe
C. hemoglobina i insulina
D. b i c
35. Wskaż twierdzenie nieprawdziwe dotyczące kreatyniny:
A. podlega absorpcji zwrotnej w kanalikach nerkowych, co umożliwia ocenę przesączania kłębuszkowego
B. wydalana z moczem; jest ważnym wskaźnikiem diagnostycznym czynności nerek
C. powstaje z fosfokreatyny na drodze nieenzymatycznej cyklizacji z odłączeniem fosforanu nieorganicznego
D. stężenie w surowicy krwi wynosi 0,6 - 1,2 mg/dl i zależy od masy mięśniowej osobnika
36. Spośród podanych poniżej stwierdzeń dotyczących enzymów, fałszywe jest:
A. miejsce aktywne zajmuje tylko niewielką część całej cząsteczki enzymu
B. w skład koenzymów często wchodzą związki, będące pochodnymi witamin
C. inhibicja kompetycyjna (współzawodnicza) jest przykładem inhibicji odwracalnej
D. enzymy nie wpływają na energię aktywacji katalizowanych reakcji chemicznych
37. Kwasy żółciowe powstają na drodze wieloetapowego przekształcania:
A. bilirubiny
B. porfiryn
C. wolnych kwasów tłuszczowych
D. cholesterolu
38. Opalizująco mleczne zabarwienie osocza lub surowicy po odwirowaniu krwi wskazuje na:
A. wysokie stężenie chylomikronów we krwi
B. badany nie był na czczo
C. wysokie stężenie kreatyniny
D. prawidłowe są odpowiedzi a i b
Lauviah666