DATA
PROBLEM ZDROWOTNY
CEL OPIEKI
PLAN OPIEKI
REALIZACJA I OCENA WYNIKÓW PIELĘGNOWANIA
29.05.2012
1. Ból w okolicy prawego barku.
2. Zaburzenie łaknienia, trudności w przyjmowaniu pokarmów stałych.
3. Deficyt samoopieki i samopielęgnacji.
4. Ryzyko wystąpienia odleżyn i odparzeń z powodu unieruchomienia.
5. Ryzyko wystąpienia choroby zakrzepowo- zatorowej żył.
6. Możliwość wystąpienia przykurczów z powodu wzmożonej spastyczności oraz zaników mięśniowych na skutek braku aktywności motorycznej.
7. Trudności w samoobsłudze spowodowane niedowładem/ porażeniem.
8. Nadciśnienie tętnicze.
Likwidacja bólu.
Poprawa apetytu, zapewnienie odpowiedniego odżywiania.
Zapewnienie podstawowych potrzeb biologicznych.
Zapobieganie odleżynom i odparzeniom.
Profilaktyka zakrzepicy żylnej i zatorowości płucnej.
Profilaktyka przykurczów i zaników mięśniowych.
Wdrożenie pacjenta do samoobsługi.
Utrzymanie CTK w normie.
§ Ułożenie chorego w odpowiedniej pozycji, zmniejszającej napięcie mięśni.
§ Rozmasowanie miejsc narażonych na wystąpienie bólu z użyciem miejscowego środka przeciwbólowego.
§ Zapewnienie warunków do odpoczynku.
§ Ograniczenie wysiłku fizycznego.
§ Zastosowanie naświetlania Lampą Sollux, jako działanie p/zapalne i p/bólowe.
§ Udział w farmakoterapii – podanie leku p/bólowego wg karty zleceń.
§ Wyjaśnienie wpływu diety na stan zdrowia i efekty leczenia.
§ Podawanie pokarmów w postaci płynnej lub papki.
§ Podawanie pożywienia w małych ilościach od 4 do 5 razy na dobę.
§ Dbanie o urozmaicenie posiłków i estetykę ich podawania.
§ Częste dopajanie chorego.
§ Wykonanie toalety ciała w łóżku minimum 1 raz na dobę.
§ Zmiana bielizny osobistej oraz pościelowej raz dziennie lub częściej, w razie potrzeby.
§ Nawilżenie skóry (balsam, oliwka, wazelina).
§ Zmiana pieluchomajtek tak często jak to jest potrzebne.
§ Zabezpieczenie skóry pośladków i krocza maścią p/odpażeniową każdorazowo przy zmianie pieluchomajtek.
§ Ocena ryzyka powstania odleżyn wg skali Norton.
§ Odciążanie miejsc narażonych na ucisk, zmiana pozycji pacjenta.
§ Pielęgnacja skóry, masaż miejsc narażonych na odleżyny.
§ Utrzymanie czystości skóry, okolic krocza.
§ Poprawa stanu ogólnego poprzez pełnowartościową dietę.
• Udział w farmakoterapii – podanie na zlecenie lekarza Clexsane 0,4 mg 2 x dziennie R i W s.c.; Polocard 150 mg 2 x R i W doustnie.
• Usprawnianie układu oddechowego poprzez możliwie wczesne uruchamianie, ćwiczenia oddechowe, ćwiczenia mięśni klatki piersiowej.
§ Częsta, systematyczna zmiana pozycji u chorego.
§ Ocena zaburzeń ruchowych u pacjenta.
§ Staranne układanie chorego mające na celu przeciwdziałanie spastyczności.
§ Podkładanie poduszek pod stronę niedowładną- zmniejszenie spastyczności.
§ Wykonywanie ruchów biernych i bierno- czynnych , uwzględniając pełny zakres ruchu w poszczególnych stawach.
• Ustalenie planu postępowania z chorym z zakresie samoobsługi, motywowanie do podejmowania działań, aktywne wdrażanie do codziennych czynności.
• Pomoc w wykonywaniu czynności higienicznych.
• Pomoc w ubieraniu się.
• Dostosowanie pomieszczeń w szpitalu do stanu pacjenta.
§ Wyposażenie chorego w sprzęty pomocnicze ułatwiające samoobsługę.
§ Kontrolowanie wartości ciśnienia tętniczego krwi.
§ Podawanie leków obniżających ciśnienie krwi na zlecenie lekarza.
§ Zapewnienie warunków do wypoczynku, ciszy i spokoju, a także unikanie sytuacji stresujących.
§ Obserwacja pod kątem objawów wzmożonego CTK.
Realizacja opieki pielęgniarskiej zgodnie z planem. Na zlecenie lekarza podano przed przystąpieniem do ćwiczeń rehabilitacyjnych 1 tab. lek p/bólowy - Paracetamol 500 mg. Wykonano masaż ww. okolic z użyciem żelu p/bólowego - Ketonal 25 mg/g. Wykonano naświetlanie lampą Sollux. Po zakończeniu zabiegów rehabilitacyjnych ułożono chorego w łóżku, w pozycji półwysokiej na wznak z zastosowaniem udogodnień pod porażone kończyny. Zapewniono odpowiednie warunki do odpoczynku – ciszę i spokój. Dolegliwości bólowe ustąpiły.
Realizacja opieki zgodnie z planem. Wyjaśniono wpływ diety na ogólną kondycję organizmu oraz efekty leczenia. Pokarm dostosowano do potrzeb pacjenta. Zapewniono pokarmy o konsystencji płynnej i półpłynnej. ...
teresawawa