16 kwietnia 2012
Meat free mondays czyli bezmięsne poniedziałki. Kotleciki warzywne z sosem serowym.
"Meat free mondays" to inicjatywa Sir Paula McCartney'a i jego rodziny. Ma na celu zachęcenie ludzi do przygotowania bezmięsnego posiłku choć jeden raz w tygodniu, w tym przypadku w poniedziałek. Paul McCartney od dawna jest wegetarianinem i aktywnie działa na rzecz zwierząt i obrony ich praw (m. in. tych które występują w cyrkach).
Wg McCartney'a ograniczenie spożycia mięsa może mieć znaczny wpływ na poprawę stanu środowiska, który, jak wszyscy wiem, nie jest najlepszy. Nie siedźmy więc bezczynnie, spróbujmy zmienić świat. Przyłączmy się do bezmięsnych poniedziałków!!!!
Ciekawskich zapraszam po więcej informacji i przepisów na stronę a do mnie co poniedziałek na przepis na obiad bez mięsa. Chciałabym, aby ten wpis zainspirował choć jedną osobę do przyłączenia się do akcji.
Pierwszą w serii propozycją są kotlety warzywne. Przepis znalazłam w książce Sophie Dahl, lekko go zmieniłam z braku niektórych składników i bardzo mile się zaskoczyłam smakiem.
Poza tym, pierwszy raz robiłam sos serowy na zasmażce i przyznam, denerwowałam się,czy wyjdzie. Ale wyszedł. Bardzo smaczny.
A do kotletów wracając, potrzebne nam składniki:
- 1 większy lub 2 mniejsze słodkie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki ( 1 duży korzeń pasternaku u mnie)
- 1 mały lub 1/2 dużego selera
- 2 garście szpinaku
- czerwona cebula
- sól, pieprz, czosnek (świeży lub sproszkowany, ja użyłam kolorowego)
Sos serowy:
- 30 g masła
- 20 g mąki
- 50 g sera żółtego o wyrazistym smaku
- 250 ml mleka
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w duże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanej oliwie.
Dorzucamy posiekany drobno szpinak, przyprawiamy i wszystko razem podsmażamy.
Dodajemy do warzyw i całość mieszamy.
Z masy formujemy kotlety i smażymy je na złoto na rozgrzanej oliwie.
Aby przygotować sos najpierw gotujemy mleko.
Odstawiamy, najlepiej do miski z gorącą wodą, aby nie ostygło.
W garnku roztapiamy masło i wsypujemy do niego mąkę.
Podsmażamy mieszają, aż zacznie lekko brązowieć.
Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając .
Kiedy sos zgęstnieje i nie będzie w nim grudek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i wrzucamy starty ser.
Kotlety podajemy polane sosem .
Smacznego!!!
You might also like:
xyzgeo