Placki z dyni na słodko.docx

(487 KB) Pobierz

Placki z dyni na słodko

·         1 kg dyni zwyczajnej

·         duże kwaśne jabłko

·         2 jajka

·         3–4 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru

·         1,5 szklanki mąki

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 torebki cukru waniliowego

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         sól

·         olej do smażenia

·         jogurt owocowy

Sposób przygotowania

  1. Dynię obierz, usuń miękki miąższ z pestkami, pokrój na małe kawałki. Włóż do płaskiego garnka, podlej 2 łyżkami wody, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka. Ostudź, przełóż do miski, rozgnieć widelcem.
  2. Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, dodaj do dyni. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, cukier waniliowy oraz cynamon. Wbij jajka, dodaj zsiadłe mleko lub kefir. Wymieszaj. Usmaż porcje ciasta na oleju na złote placki. Oprósz cynamonem, udekoruj kleksem jogurtu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin