Przepisy na dania z dyni.doc

(1251 KB) Pobierz
Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne

Hiszpańska zupa z dyni 

Składniki:

- 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)

- 2 cebule

- 3 ziemniaki

- 3 pomidory

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka masła

- pół łyżeczki kurkumy

- pół łyżeczki ostrej papryki

- pieprz, sól

- olej

- 1 śmietana.
Przygotowanie:

Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć. Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 min. Zupę zmiksować, zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą.

Jesienna złota zupka  Autor: Babciagramolka 

Składniki:

- 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)

- 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę

- 1 duża cebula pokrojona w „piórka”

- 2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę

- 2 szklanki bulionu drobiowego

- 4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki

- 2 łyżki oleju słonecznikowego

- 1 łyżka masła

- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

- 4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )

- 2 łyżki natki pietruszki

- sól

- pieprz mielony

- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 min. na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę. Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką.

Zupa z kiełbasą, dynią i dzikim ryżem 

Składniki:
- 1 średnia dynia, ok 1/2 – 1 kg
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 12 szklanek bulionu z kurczaka
- 2 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 szklanka dzikiego ryżu
- 35 dag wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy
- 1 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. Przyprawić dynię 1 łyżką oleju, solą i pieprzem i umieścić na blasze. Piec przez 1 godz. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Obierać i pozbawić nasion. Zmiksować w blenderze dynię z 2 szklankami bulionu z kurczaka. Miksować, aż będzie gładkie i odstawić. Na dużej patelni , na średnim ogniu, doprowadzić 4 szklanki bulionu i 1/2 szklanki cebuli do wrzenia. Dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie i woda jest wchłaniana, około 1 godz., mieszając od czasu do czasu widelcem. Wyjąć ryż z patelni i ostudzić. Do dużej patelni, na średnim ogniu, dodać resztkę oleju. Kiedy olej jest gorący, dodać kiełbasę i smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 2 szklanki cebuli i kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 6 szklanek bulionu i masę z dyni i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Pozbyć się jakiegokolwiek tłuszczu, który wychodzi na powierzchnię. Wymieszać z ryżem i nadal gotować przez 10 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przystroić natką pietruszki i podawać.

Potrawka drobiowa z dodatkiem dyni

Składniki:

- pierś indyka krojonego w kostkę
- cebula
- marchewka pokrojona w słupki
- zielony groszek z puszki
- czerwona fasola
- kapusta pekińska
- dynia

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, kroimy, wrzucamy do rondelka. Całość dusimy aż zmięknie, po czym zaprawiamy pomidorami z puszki. Podajemy z kaszą bądź brązowym ryżem.

Bigos z dynią 

Składniki:
- 75 dkg obranej dyni
- 75 dkg czerwonej papryki
- 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
- 50 dkg cebuli
- 4 łyżki oleju
- 10 dkg koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany

Przygotowanie:

Obraną ze skóry i pestek dynię pokroić w kostkę. Cebule pokroić w ćwierć krążki. Papryki umyć, usunąć szypółki i pestki. Miąsz papryki pokroić w paski. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać kiełbasę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Do rondla dodać paprykę, dynię, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku. Całość wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić. Gdy wszystko będzie pół miękkie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości.

Pierożki ravioli z dynią 

Składniki:

Ciasto:

- 300 g mąki (200 g pszennej i 100 g semoliny)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja
- 1 łyżka oliwy
Nadzienie:
- 450 g upieczonej dyni
- 30 g startego parmezanu
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 100 g sera ricotta
- sól, pieprz świeżo zmielony
Masełko:
- 100 g masła
- 12 – 18 listków szałwi
- 50 g uprażonych orzeszków pinii
Przygotowanie:

Wymieszać mąkę i sól w dużej misce, zrobić pośrodku wgłębienie i wlać w nie rozbełtane jajka i oliwę. Wyrabiać początkowo za pomocą widelca, a następnie ręką przez ok. 10 minut lub wszystko wykonać mikserem. Jeśli ciasto jest za suche dodać 1 – 2 łyżki wody. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 1/2 godz. Przygotować nadzienie: rozgnieść dynię widelcem dodać parmezan, gałkę muszkatołową, ricottę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozwałkować cienko ciasto. Wyciąć 48-60 krążków o średnicy 6 cm. Nakładać małe porcje nadzienia i docisnąć brzegi. Można też na rozwałkowany placek nakładać małe porcje nadzienia, przykryć drugim plackiem, a następnie podociskać palcami przestrzenie wokół nadzienia i wycinać radełkiem kwadraty. Jeśli brzegi ciasta źle się lepią można je posmarować wodą. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 4-5 min. Jak pierożki się gotują, zrobić masełko szałwiowe. Rozpuścić masło z dodatkiem listków szałwi i orzeszków piniowych. Polać nim gorące ravioli.

Risotto z dynią i marchewką    Autor: malgosia74

Składniki:

- 120 g ryżu
- 170 g obranej i oczyszczonej dyni
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 cebula

- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku

- po szczypcie sproszkowanego kardamonu i imbiru

Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, dodać selera pokrojonego w plastry i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Warzywa powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne. Przykryć pokrywką, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić ryż i lekko obsmażyć. Podlać białym winem, poczekać aż odparuje i wtedy dolać porcjami bulion. Gotować na małym ogniu za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn. Kiedy zostanie połowa płynu dodać warzywa z patelni oraz pokrojoną w kostkę dynię oraz przyprawy. Cały czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż , a warzywa będą miękkie. Ryż jednak nie może wchłonąć całego płynu, powinien powstać raczej gęsty sos.

Kurczak z dynią 

Składniki:

- 4 udka z kurczaka

- sól

- 2 łyżeczki kurkumy

- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

- 2 łyżki stołowe oleju arachidowego

- 2 średnie cebule

- 600 g żółtej dyni

- 200 ml wytrawnego białego wina

- 100 ml soku pomarańczowego

- 200 ml bulionu drobiowego

- 1 laska cynamonu

- 4 ząbki czosnku

- 6 goździków

- 1 papryczka chili

- 50 g orzeszków pinii
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż, dokładnie oczyścić z nasion i pokroić na ok. 2 cm kosteczki. Dynię przeciąć na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i pociąć go w kostkę ok. 2 cm. Udka doprawić solą, kurkumą i pieprzem kajeńskim. Obsmażyć w brytfance na oleju arachidowym z obu stron i wyjąć. Do tłuszczu po udkach dodać cebulę, pokrojoną dynię i przyprawy. Dusić na lekkim ogniu. Podlać białym winem, sokiem pomarańczowym, bulionem drobiowym i przez chwilę gotować. Dodać udka, posypać orzeszkami pinii. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez ok. 40 min.

Curry z dynią 

Składniki:

- 1 filet z piersi kurczaka
- kawałek (około 1/2 kg) dyni
- 2 banany
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mięso, posypać curry, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do rondla i zalać szklanką bulionu warzywnego, dusić przez około 1/2 godz.  Banany pokroić w plastry, a miąższ dyni w kostkę. Masło roztopić na patelni, podsmażyć na nim dynię, następnie dodać banany i jeszcze chwilę razem smażyć.    Dynię z bananami przełożyć do mięsa i jeszcze razem dusić przez około 5 min.

Kasza z dynią i mięsem 

Składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 marchew średniej wielkości
- 1/2 pietruszki (korzeń)
- 1 cebula
- kawałek dyni
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- zioła prowansalskie
- bazylia suszona
- papryka słodka i ostra
- sól i pieprz świeżo mielone
- 3/4 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego
- łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. Pokroić w niewielkie różnokształtne kawałki, skropić oliwą i doprawić papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 1:2 (1:2,5). Po zagotowaniu wrzucić przecedzoną wcześniej kaszę. Gotować ok. 15-20 min. na wolnym ogniu, mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem. Obrać i pokroić warzywa. Dynię podsmażyć na maśle, kurczaka do miękkości, minutkę cebulę. Marchewkę wraz z pietruszką dusić w bulionie ok. 10 min. Dodać do kurczaka, dusić ok. 5 min. Doprawić.

Makaron z dynią 

Składniki:

- makaron
- 1/2 małej dyni
- 1/2 filiżanki płynnej śmietanki 18%
- 5 łyżek masła
- 3 szalotki
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz

- natka pietruszki

- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Dynię obrać i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać pokrojone cebulki, doprawić solą, dusić powoli, pod przykryciem około 10 min., nie zrumieniając. Dodać pokrojoną dynię i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić ok. 15 min. Dodać śmietankę, 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin