Przepisy na dania z dyni – pomysłowe i smaczne
Składniki:
- 1 dynia (1,5 – 2, 5 kg)
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 3 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pieprz, sól
- olej
- 1 śmietana.Przygotowanie:
Dynię obrać, wypestkować, pokroić na małe kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Podsmażyć na oleju cebule, dodać dynię i chwilę razem smażyć. Dodać 2 litry wody oraz obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i wypestkować. Dodać do zupy pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę, ostrą paprykę i gotować 30 – 40 min. Zupę zmiksować, zagotować. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Doprawić pieprzem i solą.
- 1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)
- 1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę
- 1 duża cebula pokrojona w „piórka”
- 2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
- 4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 min. na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę. Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką.
Składniki:- 1 średnia dynia, ok 1/2 – 1 kg- 2 łyżki oliwy z oliwek- sól- świeżo zmielony czarny pieprz- 12 szklanek bulionu z kurczaka- 2 1/2 szklanki posiekanej cebuli- 1 szklanka dzikiego ryżu- 35 dag wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę- 2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy- 1 1/2 szklanki śmietany- 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszkiPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. Przyprawić dynię 1 łyżką oleju, solą i pieprzem i umieścić na blasze. Piec przez 1 godz. Wyjąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Obierać i pozbawić nasion. Zmiksować w blenderze dynię z 2 szklankami bulionu z kurczaka. Miksować, aż będzie gładkie i odstawić. Na dużej patelni , na średnim ogniu, doprowadzić 4 szklanki bulionu i 1/2 szklanki cebuli do wrzenia. Dodać ryż i gotować, aż ryż zmięknie i woda jest wchłaniana, około 1 godz., mieszając od czasu do czasu widelcem. Wyjąć ryż z patelni i ostudzić. Do dużej patelni, na średnim ogniu, dodać resztkę oleju. Kiedy olej jest gorący, dodać kiełbasę i smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 2 szklanki cebuli i kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 min. Dodać pozostałe 6 szklanek bulionu i masę z dyni i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Pozbyć się jakiegokolwiek tłuszczu, który wychodzi na powierzchnię. Wymieszać z ryżem i nadal gotować przez 10 min. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Przystroić natką pietruszki i podawać.
- pierś indyka krojonego w kostkę- cebula- marchewka pokrojona w słupki- zielony groszek z puszki- czerwona fasola- kapusta pekińska- dynia
Warzywa obieramy, kroimy, wrzucamy do rondelka. Całość dusimy aż zmięknie, po czym zaprawiamy pomidorami z puszki. Podajemy z kaszą bądź brązowym ryżem.
Składniki:- 75 dkg obranej dyni- 75 dkg czerwonej papryki- 50 dkg kiełbasy zwyczajnej- 50 dkg cebuli- 4 łyżki oleju- 10 dkg koncentratu pomidorowego- sól, pieprz- słodka i ostra papryka w proszku- czosnek granulowany
Obraną ze skóry i pestek dynię pokroić w kostkę. Cebule pokroić w ćwierć krążki. Papryki umyć, usunąć szypółki i pestki. Miąsz papryki pokroić w paski. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać kiełbasę i przesmażyć. Do kiełbasy dodać cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Do rondla dodać paprykę, dynię, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku. Całość wymieszać, podlać odrobiną wody i dusić. Gdy wszystko będzie pół miękkie dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości.
Ciasto:
- 300 g mąki (200 g pszennej i 100 g semoliny)- 1/2 łyżeczki soli- 3 jaja- 1 łyżka oliwyNadzienie:- 450 g upieczonej dyni- 30 g startego parmezanu- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej- 100 g sera ricotta- sól, pieprz świeżo zmielonyMasełko:- 100 g masła- 12 – 18 listków szałwi- 50 g uprażonych orzeszków piniiPrzygotowanie:
Wymieszać mąkę i sól w dużej misce, zrobić pośrodku wgłębienie i wlać w nie rozbełtane jajka i oliwę. Wyrabiać początkowo za pomocą widelca, a następnie ręką przez ok. 10 minut lub wszystko wykonać mikserem. Jeśli ciasto jest za suche dodać 1 – 2 łyżki wody. Ciasto musi być miękkie, elastyczne i gładkie. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na 1/2 godz. Przygotować nadzienie: rozgnieść dynię widelcem dodać parmezan, gałkę muszkatołową, ricottę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozwałkować cienko ciasto. Wyciąć 48-60 krążków o średnicy 6 cm. Nakładać małe porcje nadzienia i docisnąć brzegi. Można też na rozwałkowany placek nakładać małe porcje nadzienia, przykryć drugim plackiem, a następnie podociskać palcami przestrzenie wokół nadzienia i wycinać radełkiem kwadraty. Jeśli brzegi ciasta źle się lepią można je posmarować wodą. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 4-5 min. Jak pierożki się gotują, zrobić masełko szałwiowe. Rozpuścić masło z dodatkiem listków szałwi i orzeszków piniowych. Polać nim gorące ravioli.
- 120 g ryżu- 170 g obranej i oczyszczonej dyni- 1 łodyga selera naciowego- 1 duża marchewka- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta gałki muszkatołowej- sól i pieprz do smaku
- po szczypcie sproszkowanego kardamonu i imbiru
Przygotowanie:Na łyżce oliwy podsmażyć cebulę, by się zeszkliła, dodać selera pokrojonego w plastry i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Warzywa powinny zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne. Przykryć pokrywką, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić ryż i lekko obsmażyć. Podlać białym winem, poczekać aż odparuje i wtedy dolać porcjami bulion. Gotować na małym ogniu za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie płyn. Kiedy zostanie połowa płynu dodać warzywa z patelni oraz pokrojoną w kostkę dynię oraz przyprawy. Cały czas gotować na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż , a warzywa będą miękkie. Ryż jednak nie może wchłonąć całego płynu, powinien powstać raczej gęsty sos.
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
- 2 średnie cebule
- 600 g żółtej dyni
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml soku pomarańczowego
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 laska cynamonu
- 4 ząbki czosnku
- 6 goździków
- 1 papryczka chili
- 50 g orzeszków piniiPrzygotowanie:Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Papryczkę chili przeciąć wzdłuż, dokładnie oczyścić z nasion i pokroić na ok. 2 cm kosteczki. Dynię przeciąć na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i pociąć go w kostkę ok. 2 cm. Udka doprawić solą, kurkumą i pieprzem kajeńskim. Obsmażyć w brytfance na oleju arachidowym z obu stron i wyjąć. Do tłuszczu po udkach dodać cebulę, pokrojoną dynię i przyprawy. Dusić na lekkim ogniu. Podlać białym winem, sokiem pomarańczowym, bulionem drobiowym i przez chwilę gotować. Dodać udka, posypać orzeszkami pinii. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez ok. 40 min.
- 1 filet z piersi kurczaka- kawałek (około 1/2 kg) dyni- 2 banany- 1 szklanka bulionu warzywnego- 2 łyżeczki przyprawy curry- 2 łyżki masła- 2 łyżki oleju- sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić mięso, posypać curry, solą i pieprzem. Mięso przełożyć do rondla i zalać szklanką bulionu warzywnego, dusić przez około 1/2 godz. Banany pokroić w plastry, a miąższ dyni w kostkę. Masło roztopić na patelni, podsmażyć na nim dynię, następnie dodać banany i jeszcze chwilę razem smażyć. Dynię z bananami przełożyć do mięsa i jeszcze razem dusić przez około 5 min.
- 1 szklanka kaszy jaglanej- 1 marchew średniej wielkości- 1/2 pietruszki (korzeń)- 1 cebula- kawałek dyni- 1/2 czerwonej papryki- 1 pojedyncza pierś z kurczaka- zioła prowansalskie- bazylia suszona- papryka słodka i ostra- sól i pieprz świeżo mielone- 3/4 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego- łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia- natka pietruszki do posypania
Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błonek. Pokroić w niewielkie różnokształtne kawałki, skropić oliwą i doprawić papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 1:2 (1:2,5). Po zagotowaniu wrzucić przecedzoną wcześniej kaszę. Gotować ok. 15-20 min. na wolnym ogniu, mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem. Obrać i pokroić warzywa. Dynię podsmażyć na maśle, kurczaka do miękkości, minutkę cebulę. Marchewkę wraz z pietruszką dusić w bulionie ok. 10 min. Dodać do kurczaka, dusić ok. 5 min. Doprawić.
- makaron- 1/2 małej dyni- 1/2 filiżanki płynnej śmietanki 18%- 5 łyżek masła- 3 szalotki- 4 łyżki tartego parmezanu- sól, pieprz
- natka pietruszki
Dynię obrać i oczyścić z pestek, pokroić w kostkę. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać pokrojone cebulki, doprawić solą, dusić powoli, pod przykryciem około 10 min., nie zrumieniając. Dodać pokrojoną dynię i doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić ok. 15 min. Dodać śmietankę, 2 łyżki parmezanu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać, ...
krystynka161