Piernik z marchwi.pdf

(67 KB) Pobierz
Piernik z marchwi
Składniki
50 dag mąki, 30 dag marchwi, 4 jaja, pół kostki margaryny, 20
dag cukru lub 15 dag cukru i 2 łyżki miodu, przyprawa do
pierników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki drobno
posiekanych orzechów
Sposób przyrządzania
Łyżeczkę cukru zrumienić na karmel i rozpuścić w łyżce wody. Oczyszczoną i oskrobaną
marchew zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Do margaryny utartej z żółtkami
i cukrem dodawać porcjami mąkę i marchew. Pod koniec włożyć karmel, przyprawę do
pierników, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z białek. Lekko wymieszać. Wlać ciasto
do wysmarowanej formy, posypać drobno posiekanymi orzechami, wstawić do średnio
nagrzanego piekarnika i upiec.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin