Ostre zapalenie trzustki
W przypadku chorej trzustki najważniejsza jest dieta. Całkowicie należy odstawić alkohol pod każdą postacią oraz używki. Posiłki należy przyjmować nawet 6 razy dziennie w zmniejszonych ilościach. Z jadłospisu wykreślamy potrawy ciężkostrawne, tłuste, smażone, konserwy, dania zimne i ostre. Brak białka uzupełniamy jedząc twarożek, białko z jaj oraz pijąc jogurt i kefir.
Po konsultacji z lekarzem można przeprowadzić kurację ziołami, która bardzo często przynosi pozytywny skutek.
Skład mieszanki ziołowej:
1. Korzeń arcydzięgla – 30 g2. Kwiat nagietka – 30 g3. Liść mięty – 30 g4. Ziele macierzanki – 30 g5. Liść rozmarynu – 30g
Łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut pod przykryciem. Przecedzony napar pijemy pół szklanki rano na czczo i pół szklanki wieczorem po kolacji. Przygotowaną mieszankę ziół wykorzystujemy do końca, robimy przerwę 3 tygodniową i kuracje powtarzamy jeszcze raz.
Możesz skorzystać również z oferty gotowych mieszanek ziołowych – mieszanka ziołowa dla chorych na trzustkę.
zbyszekg4