Opracowanie Książyk D. Pediatr.docx

(18 KB) Pobierz

Zasady prawidłowego żywienia dzieci. Ryzyko wystąpienia chorób zależnych od diety

Janusz Książyk

Różnorodność masy urodzeniowej zależy przede wszystkim od środowiska wewnątrzmacicznego

Wzrost zależy od rozwoju obecnych komórek

Dzieci „krótkie” i z małym obwodem brzucha rosną wolniej

Wolny wzrost w okresie niemowlęcym wiąże się z większym ryzykiem choroby wieńcowej

 

Karmienie  naturalne niemowlęcia oznacza karmienie wyłącznie mlekiem kobiecym przez okres pierwszych sześciu miesięcy życia, z wprowadzaniem pokarmów uzupełniających po rozpoczęciu siódmego miesiąca życia i z kontynuacją karmienia mlekiem kobiecym do końca pierwszego roku życia.

Co to znaczy, że pokarmy inne niż pokarm naturalny lub mleko sztuczne powinniśmy wprowadzać po 4 mies. życia ?

karmione sztucznie: w 4 miesiącu: 6 x 150 ml  mleko początkowe

karmione piersią: wyjątkowo w 6 miesiącu: zupa - papka jarzynowa; sok owocowy - najlepiej przecierowy - lub przecier owocowy

Karmienie piersią i otyłość

Karmienie piersią pozostaje znaczącym czynnikiem ochronnym przed wystąpieniem otyłości i nadwagi

Karmienie piersią i cukrzyca typu II

Wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 2 miesiące życia: zmniejszenie ryzyka występowania cukrzycy insulino-niezależnej (typu II)

Wczesna ekspozycja na fytoestrogeny sojowe może mieć znaczenie ochronne

Strefy geograficzne wysokiego ryzyka raka piersi:               USA i Europa

Strefy geograficzne niskiego ryzyka raka piersi: Azja

Czynniki ryzyka:

genetyka tylko 10-15%

środowisko:

żywienie

chemikalia

styl życia

 

Jaka jest rola soi w rozwoju raka piersi?

Rak piersi jest guzem hormonalnie zależnym (estrogenozależnym)

Wczesne dzieciństwo (być może życie płodowe) może mieć związek z rozwojem raka

duża aktywności receptora dla EGF (czynnik proliferacji komórkowej) zwiększa ryzyko raka

genisteina w dzieciństwie zwiększa aktywność receptora EGF, co zmniejsza jego ekspresję w wieku dojrzałym

Wczesna ekspozycja na fytoestrogeny sojowe oraz  długotrwała ekspozycja może mieć znaczenie ochronne, poprzez obniżenie aktywności receptora estrogenowego

 

Miażdżyca

Generacja trombiny w miejscu uszkodzenia endothelium

To prowadzi do:

·         aktywacji płytek

·         powstania skrzepliny

·         stymulacja produkcji czynników wzrostu płytek, fibroblastów

·         proliferacja komórek mięśni gładkich

 

Wpływ soi na hiperlipemię

zmniejsza poziom cholesterolu

zmniejsza poziom LDL-cholesterolu

zwiększa aktywność receptora LDL

Profilaktyka choroby niedokrwiennej serca

 

Genisteina

hamuje produkcję trombiny i aktywację płytek

hamuje adhezję komórkową

zmniejsza aktywność czynników wzrostu

 

Rola homocysteiny w miażdżycy

Homocystynuria jest rzadką, wrodzoną chorobą metaboliczną prowadzącą do przedwczesnej śmierci  z powodu miażdżycy

Podwyższony poziom HOMOCYSTEINY  w osoczu jest czynnikiem ryzyka

Poziom HOMOCYSTEINY jest istotnym czynnikiem przepowiadającym śmiertelność u chorych z choroba wieńcową

Suplementacja witaminą E               (i witaminą C) u ludzi w wieku 6 - 21 lat

wit. E w dawce 800 IU

wit. C w dawce 1000 mg dziennie przez 6 tygodni

zwiększyła „rozszerzalność” naczyń; poprawiła funkcję endothelium

Wskazania do ograniczenia spożycia

cukrów prostych i dwucukrów

cholesterolu > 300 mg / dzień

nasyconych kwasów tłuszczowych (C12 - C14)

kwasu palmitynowego (C16)

trans-kwasów tłuszczowych

PUFA powyżej 7% energii

nadmiar n-6 PUFA zmniejsza LDL ale także HDL cholesterol

 

Zachęta do spożywania

ryb (n-3 PUFA)

kwasu olejowego (z oliwek, rzepaku)

złożonych węglowodanów

witamin (wit. E)

nie więcej niż 30 % energii z tłuszczu

nie więcej niż 10 % z wysyconych kwasów tłuszczowych

 

EWOLUCJA SPOŻYCIA Długołańcuchowych Wielonienasyconych Kwasów Tłuszczowych

TŁUSZCZ ROŚLINNY

Kwasy tłuszczowe - spadek zachorowalności na raka piersi o 40% przy zmniejszeniu spożycia tłuszczu o 50%

nadmiar kwasu linolowego 18:2n-6

czynnik ryzyka raka piersi

czynnik ryzyka miażdżycy

oliwa z oliwek (zawiera 18:1w nadmiarze wobec 18:2n-6) - działanie ochronne wobec raka piersi, wobec rozwoju miażdżycy

ochronne znaczenie kwasów n-3

Kwasy tłuszczowe trans

Brak podstaw do ustalenia roli trans-kwasów tłuszczowych w karcinogenezie

znana rola trans- kwasów tłuszczowych w aterogenezie

SKONIUGOWANY KWAS LINOLOWY CLA

Żywieniowy paradoks

CLA występuje w tych pokarmach, których spożycie często zaleca się ograniczać:

mleko ssaków (szczególnie w mleku krowim), nabiał, wołowina, tłuszcz indyka

CLA jest produktem bakterii:  Butyrivibrio fibrisolvens (przeżuwacze)

CLA zmniejsza poziom cholesterolu LDL i rozwój miażdżycy u królików karmionych dietą aterogenną

Dieta wegetariańska

Z drugiej strony ...
rak jelita grubego i prostaty częstszy u nie-wegetarian

częste spożywanie wołowiny - częściej rak pęcherza

duże spożycie owoców i owoców suszonych - mniejsze ryzyko raka płuc, prostaty i trzustki

Ujemne efekty konsumpcji mięsa

związek pomiędzy czerwonym mięsem a rakiem jelita grubego

możliwy związek konsumpcji mięsa z rakiem prostaty

Pieczone mięso i ryby
(szczególnie na wolnym ogniu) powstają heterocykliczne aminy aromatyczne N-acetyltransferaza

mutagenne produkty amin aromatycznych- 80% większe ryzyko raka jelita grubego

Mutageny powstają:

Brązowienie owoców i warzyw w temperaturze pokojowej

Brązowienie warzyw i mięsa w czasie pieczenia

Tłuste mięso pieczone na ogniu zawiera więcej karcinogenów (benzopyren) niż mięso grilowane

Pośrednie karcinogeny (nitrosamina, benzo(a)pyren)

uaktywniają się jako karcinogeny w wątrobie

wysokie stężenia witamin antyoksydacyjnych w wątrobie zmniejszają ryzyko raka

dawki witamin - skuteczne w zapobieganiu raka - mogą być toksyczne

 

Witaminy antyoksydacyjne i karotenoidy

POMIDOR:

wit. C

lykopen

b-karoten

kw. foliowy

potas

luteina

a-karoten

b-karoten

lykopen

szpinak, brokuły, sałata, pomarańcze, marchewka

marchewka

marchewka

pomidor

Lykopen rozpuszczalny w tłuszczu pigment czerwony, wchłania się łatwiej w środowisku tłustym i po ogrzaniu (np. ogrzany sok pomidorowy z oliwą), nie jest pro-witaminą A

Syntetyczny b-karoten (20 mg/d przez 5-8 lat) zwiększył ryzyko raka płuc u palaczy tytoniu, hepatotoksyczny u konsumentów alkoholu

Ca 1800 mg/d + 800 j.m. wit. D                             (rak jelita grubego)

Ca 1000 mg/1000 kcal + 800 j.m. wit. D (kobiety)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin