Barszcz czerwony kiszony.doc

(25 KB) Pobierz
"Barszcz czerwony kiszony "

"Barszcz czerwony kiszony "

 

Składniki:

1 kg buraków,
3 l przegotowanej wody,
kawałek skórki z razowego chleba,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka cukru,
3 duże łyżki soli.

 

Sposób przyrządzenia:

        Buraki umyć, najlepiej wyszorować szczotką, obrać, opłukać, i pokrajać w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4 - 5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin