1.5 l esencjonalnego wywaru warzywno - grzybowego,4 buraki,500 ml zakwasu buraczanego (przepis na stronie),100 g suszonych prawdziwków,saszetka ziołowa (6 ziaren czarnego pieprzu i 4 ziarna ziela angielskiego oraz liść laurowy),sól,pieprz,cukier,sok z cytryny,majeranek.
W 500 ml wody wymoczyć grzybki przez 2 h, potem gotować do miękkości. Buraki upiec w piekarniku, obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodać saszetkę ziołową i utarte buraki, chwilę gotować. Pod koniec wyjąć saszetkę ziołową. Wywar przecedzić i dolać do niego wywar z grzybków (z grzybków zrobić uszka) oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzać do momentu wrzenia, ale nie gotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, ew. sokiem z cytryny i majerankiem. Podawać z uszkami.
rafal_dabrowski5