Boczniaki panierowane.doc

(32 KB) Pobierz
"Boczniaki panierowane "

"Boczniaki panierowane "

 

Składniki:

 

 

Brak większych obrazków.

800 g boczniaków,
2 jajka,
100 g mąki,
150 g tartej bułki,
sól,
pieprz,
tłuszcz do smażenia.

 

Sposób przyrządzenia:

        Boczniaki dokładnie opłukać, jeżeli są bardzo duże, to pokroić je na kawałki 6x6 cm. Wyrównać brzegi połamanych grzybów. Osuszyć grzyby, układając je blaszkami do dołu. Osuszone grzyby panierować kolejno w mące, jajkach roztrzepanych z 1 łyżką wody i na koniec w tartej bułce. Smażyć grzyby na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, gdy się zrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażać jeszcze po 3 - 4 min. z obu stron. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree. W ten sam sposób można przygotować rydze i duże pieczarki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin