Boczniaki marynowane z pomidorami.doc

(25 KB) Pobierz
"Boczniaki marynowane z pomidorami "

"Boczniaki marynowane z pomidorami "

 

Składniki:

1 kg boczniaków,
2 duże cebule,
3 duże pomidory,
0.5 l wody,
1.5 łyżeczki kwasku cytrynowego,
2 łyżeczki cukru,
0.5łyżeczki soli,
kilka ziarenek pieprzu i trochę liści ziela angielskiego,
kilka nasion kopru,
łyżeczka oleju słonecznikowego.

 

Sposób przyrządzenia:

        Obgotowane boczniaki pokrajać na drobne części. Cebule obgotować 2 min. Dokładnie wymyte pomidory pokrajać w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, potem na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować przez 25 min. Wyjąć słoiki i docisnąć zakrętki, ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. Używać jak marynatę z pieczarek.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin