1 kg boczniaków,2 duże cebule,3 duże pomidory,0.5 l wody,1.5 łyżeczki kwasku cytrynowego,2 łyżeczki cukru,0.5łyżeczki soli,kilka ziarenek pieprzu i trochę liści ziela angielskiego,kilka nasion kopru,łyżeczka oleju słonecznikowego.
Obgotowane boczniaki pokrajać na drobne części. Cebule obgotować 2 min. Dokładnie wymyte pomidory pokrajać w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, potem na przemian warstwami: grzyby, cebulę, pomidory. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować przez 25 min. Wyjąć słoiki i docisnąć zakrętki, ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia. Używać jak marynatę z pieczarek.
rafal_dabrowski5