50 dag solonych filetów śledziowych,2 kiszone ogórki,2 cebule,marchewka,2 łyżki posiekanej natki pietruszki,3 łyżki łagodnej musztardy,2 łyżki oliwy,1/4 szklanki octu,po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,liść laurowy,cukier,sól.
Filety namocz w wodzie (2 - 3 h), po czym wyjmij i dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Marchewkę (ze skórką) ugotuj. Warzywa obierz i pokrój: cebulę - w piórka, ogórki i marchew - w słupki o wysokości równej szerokości płata śledziowego. Pokrojoną cebulę sparz i osącz. 3/4 szklanki wody zagotuj z octem, zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, solą i cukrem. Zostaw do ostygnięcia. Filety posmaruj z jednej strony musztardą i posyp natką, a po nałożeniu na nie warzyw zwiń w ruloniki, zepnij wykałaczką, włóż do słoika, zalej marynatą i na końcu - oliwą. Odstaw w chłodne miejsce, co najmniej na 2 dni.
rafal_dabrowski5