Rolmopsy klasyczne.doc

(39 KB) Pobierz
"Rolmopsy klasyczne "

"Rolmopsy klasyczne "

 

Składniki:

 

 

Brak większych obrazków.

50 dag solonych filetów śledziowych,
2 kiszone ogórki,
2 cebule,
marchewka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki łagodnej musztardy,
2 łyżki oliwy,
1/4 szklanki octu,
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
liść laurowy,
cukier,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Filety namocz w wodzie (2 - 3 h), po czym wyjmij i dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Marchewkę (ze skórką) ugotuj. Warzywa obierz i pokrój: cebulę - w piórka, ogórki i marchew - w słupki o wysokości równej szerokości płata śledziowego. Pokrojoną cebulę sparz i osącz.
         3/4 szklanki wody zagotuj z octem, zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, solą i cukrem. Zostaw do ostygnięcia. Filety posmaruj z jednej strony musztardą i posyp natką, a po nałożeniu na nie warzyw zwiń w ruloniki, zepnij wykałaczką, włóż do słoika, zalej marynatą i na końcu - oliwą.
         Odstaw w chłodne miejsce, co najmniej na 2 dni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin