Zupa rybna ucha.doc

(25 KB) Pobierz
"Zupa rybna ucha "

"Zupa rybna ucha "

 

Składniki:

1 - 1.5 kg drobnych ryb (karasie lub okonie),
50 dkg ziemniaków,
60 dkg włoszczyzny (2 marchewki i 2 pietruszki i kawałek selera i 1 por),
1 łyżka amsła,
0.5 pęczka natki pietruszki,
0.5 pęczka natki koperku,
1 liść laurowy,
4 ziarna ziela angielskiego,
sól.

 

Sposób przyrządzenia:

        Ryby sprawić, odciąć głowy, a korpusy starannie umyć. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Natkę i koperek opłukać. Na dnie dużego garnka (5 l) ułożyć warstwę ziemniaków z dodatkiem włoszczyzny. Na warzywach położyć ryby (małe w całości, większe pokrojone w dzwonka), na nich znowu warstwę ziemniaków oraz włoszczyzny i dodać masło. Na wierzchu położyć zieleninę, liść laurowy i ziele angielskie. Zawartość garnka zalać wodą, tak aby przykryła warzywa 2 cm warstwą, i posolić. Garnek postawić na płytce, na małym ogniu. Zupę gotować 30 - 40 min. Przed podaniem wyjąć przyprawy, koperek i natkę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin