Przystawka: Pora na cebulęprzygotowanie ciasta i wyrastanie: 2 godziny, pieczenie: 15 minut
Składniki:
Ciasto
· 50 g drożdży
· 1 łyżka cukru
· 1 szklanka mleka
· 1 jajo
· 500 g mąki
· 1 łyżeczka soli
· 50 g tłuszczu
Farsz:
· 500 g cebuli
· 500 g pora
· 3 łyżki oleju
· 150 g wędzonej szynki
· 1 opakowanie mozzarelli (3 kulki)
Sposób przygotowania: Przygotowujemy pół szklanki mleka, do której wrzucamy rozdrobnione drożdże. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy tłuszcz, dodajemy resztę mleka, mąkę, zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w piórka, pora w półksiężyce. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki o grubości pół centymetra. Na każdym układamy pokrojoną szynkę, usmażoną cebulę z porem i kawałek mozzarelli. Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.
Deser: Truskawkowe niebo
Deser: Truskawkowe nieboczas przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto biszkoptowe - składniki:
4 jajka
4 łyżki gorącej wody
125 dag cukru
125 dag mąki
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Krem - składniki:
50 dag truskawek lub malin
1 szklanka śmietany 30%
1 galaretka truskawkowa lub malinowa
3 łyżki cukru
cukier puder
Sposób przygotowania ciasta:Żółtka jaj ubijamy z wodą, cukrem i solą do uzyskania pulchnej masy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec raz jeszcze wszystko mieszamy, starając się nie rozbić piany. Otrzymane ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Sposób przygotowania kremu:Owoce miksujemy z cukrem. Galaretkę sporządzamy według przepisu producenta, używając jedynie połowy zalecanej na etykiecie wody. Galaretkę ostudzamy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem owocowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy cztery łyżki do dekoracji, a resztę dodajemy do owocowej masy.Upieczone ciasto biszkoptowe wyjmujemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijamy gorące jeszcze ciasto w rulon. Kiedy ciasto ostygnie, rozwijamy je, nakładamy na wierzch owocowy krem i ponownie je zwijamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odłożoną na bok bitą śmietaną. Możemy je również przybrać owocami i listkiem mięty.
Deser: Carpaccio z ananasa z migdałowym krokantem
· świeży ananas
· olej słonecznikowy
· 50 g cukru
· sok z cytryny
· pół łyżeczki cynamonu
· pół opakowania płatków migdałowych
· 2 łyżki cukru brązowego
Składniki polewy:
· 200 ml kremówki
· starta skórka pomarańczowa
· 1 łyżka cukru pudru
· kilka kropli rumu
Sposób przygotowania:Rozsmarowujemy cienką warstwę oleju na papierze do pieczenia. Do garnka wlewamy sok z cytryny i wodę, dodajemy cukier i całość karmelizujemy. Na koniec dodajemy płatki migdałowe i odrobinę cynamonu. Masę wylewamy na papier i studzimy. Ananasa obieramy i kroimy na cienkie plasterki, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Następnie wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, rum i całość delikatnie mieszamy. Na talerzu rozkładamy ananasa, na środku kładziemy bitą śmietanę i całość posypujemy krokantem (posypka z kruszonych migdałów, masła i cukru). Podajemy w temperaturze pokojowej.
Przystawka: Sołtysowy zawijaniec
· plastry szynki
· ser kozi
· camembert z ziołami
· ser pleśniowy
· oliwki nadziewane papryką
· chrupkie pieczywo żytnie
· bazylia
· ciemne winogrona
Sposób przygotowania:Sery kroimy w jednakowe prostokąty, następnie owijamy szynką i smażymy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serów. Następnie wykładamy na przygotowany chleb. Dekorujemy bazylią i ciemnymi winogronami.
Przystawka: Francuskie kąski
· ciasto francuskie
· kilka plastrów szynki
· 100 g żółtego sera
· szczypiorek
· jajko
· ok. 50 ml śmietany 12% lub 18%
· sól i pieprz
Sposób przygotowania:Ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką) lub kwadraty (nożem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nią wycięte kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Jajko delikatnie ubijamy ze śmietaną, dodajemy do tego pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Taką mieszankę nalewamy na szynkę z serem. Tak przygotowane kąski wkładamy do piekarnika na ok.180°C na 15 – 20 minut.
Paszteciki ze szpinakiem
Z ciasta francuskiego
Składniki na 12 sztuk pasztecików ze szpinakiem:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· ok. 250 gramów szpinaku mrożonego (pół opakowania),
· duża cebula,
· 3-4 ząbki czosnku,
· sól, pieprz.
Drobno siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumienią, dodajemy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podsmażamy tak długo aż woda ze szpinaku odparuje.
Ciasto francuskie dzielimy na 12, w miarę możliwości, równych prostokątów. Na każdy z nich nakładamy porcję przygotowanego wcześniej szpinaku. Prostokąty z nałożonym nadzieniem składamy na pół, a końce ostrożnie zagniatamy widelcem tak, aby szpinak nie wypłynął.
Paszteciki ze szpinakiem pieczemy do zarumienienia (ok. 15 min) w piekarniku nagrzanym do 220°C.
· 40 dag kapusty kiszonej
· 30 dag pieczarek
· 2 cebule
· ziarenka smaku
· pieprz
· bułka tarta
Przygotuj naleśniki.
Kapustę pokroić i kilka razy przepłukać (jeśli jest bardzo kwaśna)Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości. Odcisnąć dość dobrze wodę.Pieczarki umyć lub obrać ze skórki, pokroić.Cebulę pokroić w kostkę lub piórka wrzucić na patelnię z olejem i podsmażyć. Po chwili dodać pieczarki. Kiedy uznamy, że są już usmażone dodać kapustę i doprawić przyprawami. Chwilkę podsmażyć.Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać w rulony.Obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano.Kapusty i pieczarek można dodać więcej lub mniej niż podałam (zależy co kto lubi :))
Naleśniki
Przepis na naleśniki (około 10 sztuk dużych ale cienkich):• 150 g mąki• 2 jajka• 250 ml mleka• szczypta soli• woda mineralna lub zwykła woda
Wykonanie:Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Ciasto nie może być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni. Naleśniki smażyć na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
intruz02101983