Chałka drożdżowa, z kruszonką
Ciasto (2 sztuki):
40 g drożdży świeżych
550 g mąki pszennej
½ szklanki mleka, letniego
1 jajko
2 łyżki masła
4-5 łyżek wody
2-3 łyżki cukru
Kruszonka:
50 g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru z wanilią
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać letnim mlekiem i rozmieszać z 3 łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, jajko roztrzepane z pozostałym cukrem, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części (proponuję zrobić dwie chałki), i jeszcze każdą na trzy części. Z trzech części uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200ºC. Włożyć do zimnego piekarnika, ciasto rośnie wraz z rosnącą temperaturą.
Można dodać orzechy i rodzynki!!!
CzarnyKlejnot