Kotlety w sosie jeżynowym
Składniki
600 g fileta wieprzowego 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
3 łyżki oleju
200 ml wina z jeżyn
100 g jeżyn
1 łyżka dżemu z owoców leśnych
30 g masła
500 g pieczarek
sól
pieprz
400 g klusek ziemniaczanych
Przygotowanie
Mięso pokroić na grubsze plastry, posypać je Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i na rozgrzanym oleju usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Do oleju ze smażenia wlać wino z jeżyn, dodać jeżyny i gotować aż większość wina wyparuje. Na koniec dodać dżem, żeby powstał sos.
Na roztopionym maśle usmażyć pieczarki, posolić je i popieprzyć.
Serwowanie
Gotowe mięso podać z pieczarkami, kluskami i sosem jeżynowym.
Rada
Jeżeli sos okaże się zbyt kwaśny, można dodać trochę cukru do smaku.
psotucha