Kotlety w sosie jeżynowym.rtf

(2660 KB) Pobierz

 

 

 

 

Kotlety w sosie jeżynowym

 

 

   

Składniki

 

600 g                     fileta wieprzowego              2  łeczki  Vegety W Smak Do Wieprzowiny

3 łki                oleju

200 ml      wina z jeżyn

100 g                     jeżyn

1 łka      dżemu z owoców leśnych

30 g                     masła

500 g                     pieczarek

                  sól

                  pieprz

400 g                 klusek ziemniaczanych

 

 

Przygotowanie

 

    Mięso pokroić na grubsze plastry, posypać je Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i na rozgrzanym oleju usmaż z obu stron na złoty kolor.

    Do oleju ze smażenia wlać wino z jeżyn, dodać jeżyny i gotować większość wina wyparuje. Na koniec dodaćem, żeby powstał sos.

    Na roztopionym maśle usmaż pieczarki, posolić je i popieprzyć.

 

Serwowanie

 

Gotowe mięso podać z pieczarkami, kluskami i sosem jeżynowym.        

 

Rada

Jeżeli sos okaże się zbyt kwaśny, można dodać trochę cukru do smaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin