Karkówka duszona z jabłkami i jarzębiną.rtf

(4119 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

     

 

Karkówka duszona z jabłkami i   

 

          jarzębiną

 

 

 

 

 

Składniki

      

    3 grube plastry karkówka

    tłuszcz do smażenia

    do smaku pieprz

    do smaku sól ziołowa Prymat

    do smaku czerwona papryczka słodka

    do smaku zioła prowansalskie

    do smaku tymianek

    do smaku majeranek

    3 łeczki konfitura z jarzębiny

    1 duże jabłko

    1 duża cebula

    1 szklanka bulion z kostki

 

Karkówką natrzeć solą ziołową i odstawić na godzinę. Jabłka i cebulę pokroić w plastry.

Karkówkę przysmaż na tłuszczu i przeł do naczynia w którym będzie się dusić. Na tym samym tłuszczy przyrumienić cebulę i wył na mięso, Na wierzch uł plastry jabłek i dodać przyprawy oraz jarzębinę, całość podlać bulionem, przykryć i dusić ok 35-40 min.. na wolnym ogniu.

Podawać z surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin