Karkówka duszona z jabłkami i
jarzębiną
Składniki
3 grube plastry karkówka
tłuszcz do smażenia
do smaku pieprz
do smaku sól ziołowa Prymat
do smaku czerwona papryczka słodka
do smaku zioła prowansalskie
do smaku tymianek
do smaku majeranek
3 łyżeczki konfitura z jarzębiny
1 duże jabłko
1 duża cebula
1 szklanka bulion z kostki
Karkówką natrzeć solą ziołową i odstawić na godzinę. Jabłka i cebulę pokroić w plastry.
Karkówkę przysmażyć na tłuszczu i przełożyć do naczynia w którym będzie się dusić. Na tym samym tłuszczy przyrumienić cebulę i wyłożyć na mięso, Na wierzch ułożyć plastry jabłek i dodać przyprawy oraz jarzębinę, całość podlać bulionem, przykryć i dusić ok 35-40 min.. na wolnym ogniu.
Podawać z surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
psotucha